Nagyvilág

A tengerbe veszhet a szerelmesek városa

Olyan gyenge facölöpökön állnak a velencei paloták, hogy a növekvő motoros hajóforgalom a város összeomlásához vezethet.

A csatornák közlekedését félti Velence a közlekedési rendszer tervezett liberalizálása nyomán. A decemberben életbe lépő új közlekedési rendszer veszélyt jelenthet a lagúnavárosra, “káoszt eredményezhet” – fejtette ki Velence polgármestere, aki az olasz közlekedési miniszterhez fordult, hogy megoldást találjanak a problémára.

“A közlekedés liberalizálása drámai következményekkel járhat a város számára. A növekvő számú motorcsónakok miatt keletkező hullámok károsíthatják a város épületeit” – figyelmeztetett a polgármester.

A szakértők régóta figyelmeztetnek arra, hogy a hajó- és csónakforgalom olyan problémát jelent, mint a gyakori magas vízállás által okozott gondok. A több száz éves paloták gyakran gyenge fapilléreken állnak, amelyek egyszerűen nem képesek tovább ellenállni a víz nyomásának.

A velencei gondolások is sokat panaszkodnak a növekvő motoros hajó forgalomra, mivel ez jelentősen megnehezíti munkakörülményeiket. Az egyre gyorsabb hajók által keltett hullámok veszélybe sodorhatják a gondolák utasait.

A gondolák a Canal Grandén köröző hajók csupán hat százalékát alkotják. Velence legnagyobb vízi útján naponta hatezer hajó, vízibusz és motorcsónak-taxi közlekedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik