Nagyvilág

Túlélőt mentettek négy nappal a török rengés után

A török mentőalakulatok kimentettek egy férfit a romok alól, több mint száz órával a több mint ötszáz halált okozó földrengés után.

A Reuters szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy sikerült élve kimenteni egy férfit a vasárnapi 7,2-es erősségű rengésben legnagyobb pusztítást elszenvedő Ercis városában. A több mint száz órán át a romok alatt lévő férfit a nézelődők és a mentőalakulatok örömujjongásával kísérve rakták mentőautóba, hogy kórházba szállítsák – közölte a brit hírügynökség.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint már legalább 534 halálos áldozata van a Törökország keleti, főleg kurdok lakta részén történt földrengésnek. A sérültek számát 2300-ra teszik, és a hatóságok közlése szerint 185 embert sikerült élve kimenteni az összedőlt épületekből.

Közben a rengés miatt hajléktalanná vált túlélők arra panaszkodnak, hogy nagyon kevés sátor áll a rendelkezésükre, és kénytelenek a szabad ég alatt, vagy fóliákból és deszkákból összeeszkábált menedékek alatt meghúzódni az éjszakára. „Közeleg a tél, és mindenkinek nagy szüksége van a sátrakra” – mondta el egy túlélő a Reutersnek. Többen pedig arról számoltak be, hogy a kormányzati segélyirodákban egyek tíz sátort is magukkal visznek, majd jó pénzért árulják azokat a rászorulóknak.

A török hatóságok a kritikákra válaszul közölték, hogy a sátrakat ezentúl az összeomlott házaknál adják át a lakóknak, miután megbizonyosodtak arról, hogy tényleg szükségük van rá. A török kormány először azt állította, hogy külföldi segítség nélkül is képesek gondoskodni a túlélőkről, de később mégis nemzetközi segítséget kért sátrakra és ideiglenes lakhelyekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik