Nagyvilág

Kémkedéssel vádolt izraelit ad ki Egyiptom

Az egyiptomi felkelés közben letartóztatott 25 éves férfiért cserébe Izrael 25 egyiptomi rabot enged szabadon.

Az izraeli hatóságok a két ország határán lévő egyiptomi Taba üdülőhelyre szállították az egyik dél-izraeli börtönből kiengedett egyiptomiakat. A várakozások szerint helyi idő szerint délután öt órakor adják át őket Egyiptomnak, amikor a 27 éves izraeli-amerikai férfit szállító repülőgép már elindult Izrael felé – írta a Háárec.

A Jerusalem Post közlése szerint már Kairó felé tart az Ilan Grapelért küldött magángép, fedélzetén a kémkedéssel vádolt férfit anyjával, és a szabadon engedéséért folyó tárgyalásokban részt vett izraeli tisztségviselőkkel.

Grapel egy jogsegélyszervezet önkénteseként tevékenykedett Kairóban, amikor június 12-én őrizetbe vették az Izraellel szövetségi viszonyt ápoló Hoszni Mubarak egyiptomi elnök elleni felkelés idején.  Az Egyesült Államokban jogot tanuló, és 2005-ben Izraelbe költözött férfit azzal vádolták meg, hogy az izraeli hírszerzésnek dolgozva ügynököket toborzott, és megfigyeléseket végzett.

Izrael tagadta a vádakat, és az Egyesült Államok is Grapel szabadon engedését követelte. A férfit végül Washington közbenjárásával engedték szabadon az egyiptomi hatóságok. Egyiptomi sajtóhírek szerint az ország hadseregét több milliárd dollárral támogató Egyesült Államok a segélyek csökkentésével fenyegetőzött, ha Grapel rácsok mögött marad.

A kémkedéssel vádolt férfiért Izrael 25 egyiptomit enged szabadon, akiknek többségét csempészet miatt ítélték el, és nincsen közöttük állambiztonsági vádak, vagy gyilkosság miatt elítélt rab. Három büntetése már letelt, másik öt pedig az év végén amúgy is szabadult volna – írta a Háárec.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik