Nagyvilág

Miért engedik el Shalit tizedest?

Öt év után kedden szabadon engedheti a Hamasz Gilad Shalitot, az izraeli hadsereg tizedesét, akit elrablása óta törzsőrmesterré léptettek elő. Cserébe a zsidó állam ezernél is több foglyot enged szabadon. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük.


Nógrádi György háborútól tart.
Fotó: MTI / Soós Lajos

Shalit tizedesért cserébe 1027 palesztin foglyot engednek szabadon. Ki jött ki jobban a megállapodásból?

Fontos megjegyezni, hogy Izraelben sincs egyetértés arról, hogy helyes-e tárgyalni a terroristákkal, ugyanakkor az ország alapvető célja, hogy katonát – sem élőt, sem holtat – nem hagynak fogságban. Mindkét fél elmondhatja, hogy nyert az ügyleten. Izrael öt év után hazahozza a katonáját, a Hamasz pedig tömegeket hozott ki az izraeli börtönökből. Igaz, csak „kishalakat”, a szellemi vezér Barguti például a rácsok mögött maradt.

Ezer palesztin rab kiszabadítása nem sarkallja a Hamaszt újabb izraeli katonák elrablására?

De, a terror erősödik, sőt az is elmondható, hogy a Közel-Keleten megnőtt a háború valószínűsége.

Miért pont most egyezhettek meg a felek a fogolycseréről?

Két év sikertelen német közvetítés után az Egyesült Államok kezdett tárgyalni Shalitról a Hamasszal az egyiptomi Muzulmán Testvériségen keresztül. Obamáék célt értek és épp azon a héten, amikor az ENSZ dönt a palesztin tagkérelemről, nyilvánvalóvá tették, hogy Mahmúd Abbasz nem nélkülözhetetlen.

Vagyis Shalit sorsa nem a személyes tragédiáján keresztül dőlt el, hanem a közel-keleti érdekek miatt?

Egyértelműen. Izrael, megalapítása óta nem volt olyan elszigetelt, mint most, jelenleg csak az Egyesült Államok tekinthető stratégiai szövetségesének. Az arab tavasz során is felerősödtek az antiszemita  hangok, miután Izrael lelőtt öt egyiptomi rendőrt, Törökország elfordult a zsidó államtól, a gázai segélyszállítmány megtámadása után. Az arab világ azt akarja, hogy Izrael húzódjon vissza a 67-es határok mögé.

A Shalit-fogolycsere pontos lépései a Haaretz izraeli lap értesülései alapján:

1. Shalit kiszabadul a Hamasz fogságából és találkozik a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőjével, vagy egy egyiptomi tisztiselővel kedden reggel.

2. Izrael szabadon enged 27 arab női elítéltet, amint Shalit szabadulását igazolják.

3. A Hamasz elszállítja Shalitot Egyiptomba a rafah-i átkelőn keresztül. Shalit rövid időt, tervek szerint nagyjából 15 percet egyiptomi felségterületen tölt, mielőtt Izraelbe szállítják.

4. Izrael elengedi a palesztin elítéltek első hullámát Gázába és Ciszjordániába.

5. Shalitot az izraeli hadsereg erőihez szállítják az egyiptomi, gázai, izraeli hármas határ közelébe. Itt megkapja régi telefonját, amelyről felhívhatja édesanyját.

6. A kiszabadult törzsőrmester gyors orvosi kivizsgálásnak vetik alá, amelyet az IDF (Izraeli Védelmi Erők) egészségügyi dandártábornoka, Itzik Kreis végez.

7. Gilad Shalitot az izraeli Tel Nofban fekvő légibázisra szállítják.

8. További orvosi vizsgálatok következnek.

9. Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Ehud Barak védelmi miniszter és Benny Gantz vezérkari főnök találkoznak Shalittal Tel Nofban.

10. Az előbbiek kíséretében a 2006-ban elrabolt tizedes újra találkozhat 5 éve nem látott rokonaival.

11. Amennyiben Gilad Shalit jól van és egészséges, az izraeli légierő rokonaival együtt hazaszállítja a család Észak-Izraelben lévő otthonába, Mitzpe Hilara.

A teljes fogolycsere várhatóan kedd délutánig lezajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik