Nagyvilág

Így szökött el Kadhafi fia

Feszült volt, rendszeresen hívta apját, és egyre jobban rettegett az aknatalálatoktól szökésekor Szaif al-Iszlám.

Moammer Kadhafi utódjelölt fiának előző héten végrehajtott szökéséről a Líbia volt urához hű erők egyik tisztje számolt be a Reuters brit hírügynökségnek Bani Válíd városában. A Kadhafi ellen harcoló erők fogságában lévő Sarif el-Szenusszi kommunikációs tiszt elmondása szerint rendszeresen találkozott Szaif al-Iszlámmal a szökése előtti hetekben az ostromlott Bani Válidban, kapcsolatukat professzionálisnak és nem személyesnek írva le.

Szenusszi szerint Szaif rendszeresen beszélt apjával egy műholdas telefonon keresztül, és többször is arra kérte a körülötte lévő embereket, hogy ne árulják el senkinek, hogy hol van. A tiszt elmondása szerint a Kadhafi örökösének tekintett Szaif aznap menekült ki a városból, amikor az Átmeneti Nemzeti Tanács fegyveresei elfoglalták a sivatagi települést. Amikor elhagyta a várost, az őt szállító konvojt légicsapás érte, de élve megmenekült.

Ezt megerősítette a Reutersnek az ostromló erők parancsnoka is. Omár el Muktár elmondása szerint csapatával éppen üldözték a Kadhafi fiút, amikor a NATO-erők lebombázták a konvojt. A páncélozott járműben utazó Szaif azonban megúszta a támadást, és valaki segített neki megszökni. Hiába vizsgálták át a környéket, elvesztették a nyomát – közölte a parancsnok.

Az ÁNT hétfőn azt közölte a Reutersszel, hogy Szaif Líbia délnyugati részén bujkál, és hamis útlevéllel készül elhagyni az országot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik