Nagyvilág

Kadhafi fia még Líbiában van

Moammer Kadhafi második fia, Szaif al-Iszlám a Líbia délnyugati részén bujkál, és hamis útlevéllel készül elhagyni szülőföldjét.

Erről a Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik tisztségviselője számolt be hétfőn késő este – jelentette a Reuters. A Kadhafi utódjelöltjének tekintett Szaif al-Iszlám “Murzuk város környékén szerzett hamis útlevelet, és Ghat várostól délre tartózkodik” – közölte a meg nem nevezett tisztségviselő a brit hírügynökséggel. Elmondása szerint a Kadhafi fiú szökését apja volt hírszerző főnöke segíti.

Szaif al-Iszlám a legidősebb fiú Moammer Kadhafi második házasságából, általában úgy említették, mint apja utódjelöltjét. A neves London School of Economics egyetemen filozófiai doktorátust szerzett Szaif sokáig reformerként tálalta magát a nyugati országok előtt, és azzal vált ismertté, hogy közvetítőként lépett fel a bolgár ápolónők ügyében. Gondosan felépített imázsa azonban szertefoszlott, amikor vérfürdővel fenyegetőzött a felkelés kezdetén. Emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával nyomoz utána a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik