Nagyvilág

Titokban, jelöletlen sírba temették Kadhafit

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács napfelkelte előtt a sivatagban eltemette Moammer Kadhafi volt líbiai vezetőt.

Az előző héten elfogott és megölt Kadhafi holttestét egy jelöletlen sírba temették el kedden, napfelkelte előtt – közölte az Al Jazeera a nemzeti tanács egy tagjára hivatkozva. Líbia egykori urát titkos helyre temették fia, Motasszim, valamint egy tanácsadójának holttestével együtt – közölte az Al Jazeera. A temetési szertartáson Kadhafi törzsének tagjai mondtak imákat.

Egy líbiai katonai parancsnok korábban azt mondta, hogy Kadhafit jelöletlen sírba helyezték, titokban tartott helyen, azért, hogy a sírhelyet ne rongálják meg vandálok. Mások szerint azonban ezt azért tették, hogy ne váljon a Kadhafi hívek szentélyévé a diktátor nyughelye. Egy líbiai tisztségviselő pár napja azt mondta a Reutersnek, hogy a temetésnek négy tanúja lesz, akik a Koránra esküdve fogadtak titoktartást.

Kadhafit múlt hét csütörtökön fogták el élve a szülővárosát ostromló erők, majd a volt líbiai vezetőt egyelőre tisztázatlan körülmények között megölték. A holttestet az iszlám szabályai szerint 24 órán belül el kellett volna temetni, de ezt az Átmeneti Tanács különböző törzsi frakciói közötti vita miatt el kellett halasztani.

Kadhafi holttestét egy miszrátai hűtőházban helyezték el arra az időre, amíg nem születik döntés. A holttest oszlása miatt azonban hétfőn elzárták a nyilvánosságtól a holttestet, és már nem lehetett tovább halogatni a temetést – mondta el még hétfőn az ÁNT egyik tisztségviselője a Reutersnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik