Nagyvilág

Hetekig víz alatt lehet Bangkok

A thaiföldi főváros lakói pánikvásárlásba kezdtek, a boltok korlátozásokat vezettek be, és ivóvízhiány fenyeget.

Thaiföld kormányfője szerdán arra figyelmeztetett, hogy Bangkok egyes részei még hetekig, de az is lehet, hogy egy hónapig víz alatt lesznek az országot sújtó áradások miatt. A miniszterelnök előző este az közölte, hogy az árvizektől egyelőre megkímélt belvárosi területeket másfél méter magas víz lepheti el, ha néhány helyen átszakadnak a védőgátak.

A kormányfő szerint azonban biztosan nem lesz olyan súlyos helyzet a fővárosban, mint az ország középső tartományaiban, ahol hónapokig állt két-három méter magasan az árvíz. A legrosszabb esetben, ha minden gát szakad, Bangkok minden része többé-kevésbé víz alá kerül – mondta el egy szakértő.

Közben evakuálni kellett az árvíz elől a Don Mueang repülőtérre menekített több mint négyezer embert, miután az ország második repülőterét is elérte az árvíz. Az ott kialakított árvízvédelmi központot azonban nem helyezték más helyre.

A már hetek óta árvízveszélyben élő bangkokiak közben pánikvásárlásba kezdtek. Erre válaszul egyes boltokban vészhelyzeti korlátozásokat vezettek be, és csak egy csomag rizst és egy tálca tojást adnak el egy embernek. Egy belvárosi hipermarketben már az összes palackos víz elfogyott, a drága márkák kivételével. A város egyes helyein pedig arra panaszkodnak, hogy ihatatlanná vált a csapvíz, amely sárgás színűvé és rossz szagúvá vált.

A thaiföldi hatóságok az árvíz miatt rendkívüli munkaszünetet hirdettek, hogy a bangkokiak el tudják hagyni a veszélyeztetett területeket. A helyzetet egy közelítő dagály, és a szerdára jósolt heves esőzések tehetik még rosszabbá.

A turisztikai minisztérium közlése szerint az árvizek miatt akár egymillióval kevesebb turista érkezhet Thaiföldre az idei évre tervezett 19 milliónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik