Nagyvilág

Bangkok még mindig árvízveszélyben

A hatóságok nem akarnak pánikot kelteni, de jó ötletnek tartják az értékek magasra helyezését.Magyar turisták nincsenek veszélyben.


Fotó: Reuters

Az előző hét végén még úgy tűnt, hogy megkímélik Bangkokot a Thaiföldön pusztító, 315 ember halálát okozó félévszázados áradások. A thai főváros kormányzója azonban hétfőn késő esti sajtótájékoztatóján már arra figyelmeztette az embereket, hogy a város északi részeit 48 órán belül újabb árhullám éri el. A kormányzó közölte, hogy több mint egymillió homokzsákra van szükségük, hogy megerősítsék az árvízvédelmi gátakat.

A kormányzó szerint nincsen ok pánikra, de jó gondolatnak nevezte, ha valaki magasabb helyekre akarná helyezni értékeit.

A bangkoki magyar nagykövet elmondása szerint a turisták biztonságban vannak, mert Bangkok nagy kiterjedésű központi részét jelenleg nem fenyegeti a délkelet-ázsiai országot sújtó árvíz. Tomaj Dénes az MTI-nek elmondta: noha a Bangkokot napokon át öntöző monszunesők a déli országrész felé vonultak tovább, az ottani üdülőövezetekben nem kell áradástól tartani.

A thaiföldi kormány hétfői adatai szerint a július óta tartó áradások okozta kár nagysága eléri az éves GDP 1,7 százalékát, míg a helyreállítás költségei a jelenlegi becslések szerint eléri a százmilliárd bátot (hétszáz milliárd forint). Az összegek azonban még nőhetnek, ha az árvíz végül tényleg ellepi a GDP 41 százalékát megtermelő Bangkokot.


Fotó: Reuters

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik