Nagyvilág

Többnapos munkaszünet Thaiföldön az árvíz miatt

Az ötven éve nem tapasztalt áradások már több mint 360 embert öltek meg. Az anyagi kár már többmilliárd dollár.


Fotó: Reuters

Három munkaszüneti nappal megtoldotta a hétvégét a thaiföldi kormány az ország jelentős részét sújtó áradások miatt. A keddi bejelentés szerint október 27-től 31-ig tartó, extrahosszú “hétvége” lesz 21 tartományban, ezen belül a fővárosban, Bangkokban is.

A hónapok óta tartó monszunesők okozta árvíz nagy pusztítást végzett a középső tartományokban, és már Bangkokot is fenyegeti. A víz kedden áttörte a főváros második repülőterét, a Don Muangot védő gátakat, és elkezdett beszivárogni a létesítmény északi részére. A repülőtér ennek ellenére nyitva maradt, csakúgy, mint Thaiföld fő repülőterére, a Szuvarnabhumi. A kis Don Muangról ugyanakkor már nem indít gépeket november elsejéig a Nok Air fapados légitársaság.


Fotó: Reuters

A hatóságok a főváros ötven kerületéből hetet nyilvánítottak veszélyeztetettnek északon és északkeleten, ahol már kisebb elöntések tapasztalhatók. Bangkok nagy része egyelőre száraz, de a hatóságok napok óta figyelmeztetnek, hogy a városközpont is víz alá kerül, ha a dél felé tartó ár odaér.

Az áradások miatt több ipari létesítményt is be kellett zárni három, a fővárostól északra található tartományban. Emiatt nagyjából 650 ezer ember marad ideiglenesen munka nélkül, a gazdasági kár nagysága pedig a becslések szerint több mint 3 milliárd dollár.

A kormány tájékoztatása szerint az áradások eddig 366 ember halálát okozták július közepe óta. A 2,5 millió ember életét megzavaró katasztrófa miatt 113 ezren voltak kénytelenek menhelyre költözni, és több mint hétszázezren szorultak orvosi kezelésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik