Nagyvilág

Súlyos árvíz fenyegeti Bangkokot

Pár napja még úgy tűnt, megkímélik a várost az ötven éves thaiföldi áradások, amelyek már 320 embert öltek meg.

A kormány beáldozza Bangkok keleti részét, hogy megmentsék a thaiföldi főváros sűrűn lakott, és az ország gazdasága számára nélkülözhetetlen belvárosát az északról érkező árvizektől – írta a Bangkok Post. A fővárostól északra található területekről érkező hatalmas mennyiségű, nyolcmilliárd köbméternyi árvizet sebtében megerősített gátakkal próbálták távol tartani Bangkoktól. A thaiföldi kormány végül úgy döntött, hogy a főváros keleti részeire terelik az árvizet, ahonnan a belváros megkerülésével a tengerbe vezetik – írta a Bangkok Post.

Július vége óta már 320 ember halt meg Thaiföld északi és középső részen, az ötven éve nem látott áradások miatt, amelyek jelenleg még mindig az ország harmadát érintik.

A thaiföldi kormány hétfői adatai szerint a július óta tartó áradások okozta kár nagysága eléri az éves GDP 1,7 százalékát, míg a helyreállítás költségei a jelenlegi becslések szerint eléri a százmilliárd bátot (hétszáz milliárd forint). Az összegek azonban még nőhetnek, ha az árvíz végül tényleg ellepi a GDP 41 százalékát megtermelő Bangkokot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik