Nagyvilág

Fellebezett Timosenko

Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt politikai befolyással való üzérkedés miatt ítélték hét év börtönre.

Benyújtották a fellebbezést Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ügyvédei a hétéves börtönbüntetésről szóló ítélet ellen, amelyet a bíróság a 2009-es orosz-ukrán gázszállítási szerződések megkötése miatt hivatali hatalommal való visszaélésért szabott ki – közölte hétfőn az egyik ügyvéd, Szerhij Vlaszenko.

Timosenko végig tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és politikai vetélytársát, Viktor Janukovics elnököt vádolta azzal, hogy így akarja őt eltávolítani a politikai színtérről a jövő évi választások előtt. Az Európai Unió és az Egyesült Államok is politikai indíttatásúnak nevezte a pert, és követelte az ellenzéki vezető szabadlábra helyezését. Ez azonban nem látszik befolyásolni az ukrán igazságszolgáltatás eltökéltségét a volt kormányfő börtönben tartására és az Európai Unióval való viszonnyal kapcsolatos új stratégia kidolgozására.

Az ukrán főügyészség sajtószolgálata hétfőn bejelentette, hogy a főügyészség október 20-án érvénytelenítette a volt kormányfő ellen az Ukrán Egyesített Energiarendszerek (EESZU) vezetőjeként indított, 2005-ben lezárt bűnügyi eljárást. Timosenkót ebben az bűnügyben több mint 25 millió hrivnya (mintegy 3 millió dollár) állami vagyon elsikkasztásával, több mint 20 millió hrivnya (2,5 millió dollár) adó be nem fizetésével és a cég bevételének offshore cégekben történő elrejtésével vádolják. Az ügyet 2005-ben zárták le, amikor Timosenko a 2004-es “narancsszínű forradalom” után Viktor Juscsenko elnöksége alatt miniszterelnök volt.

Az ügy lezárására vonatkozó döntés “elsietett és indokolatlan volt, és érvényteleníteni kellett” – közölte Jurij Bojcsenko főügyészségi szóvivő újságírókkal.

A “gázügyön” kívül a tavaly februári elnökválasztáson Janukoviccsal szemben vereséget szenvedett volt kormányfő ellen több más ügyben is folyik nyomozás. Az egyik ügyben a kiotói kvótákból származó bevételek nem rendeltetésszerű felhasználásával és kormánygaranciával vásárolt mentőautók politikai kampánycélra való felhasználásával vádolják. Egy másik eljárás azzal a váddal indult ellene, hogy Pavlo Lazarenko akkori kormányfővel összejátszva 15 évvel ezelőtt az ukrán költségvetésre terhelte az EESZU magáncégnek az orosz védelmi minisztériummal szemben fennálló 400 millió dollár értékű adósságát. Timosenko az orosz gázt továbbértékesítésre importáló EESZU vezetőjeként kapta a “gázhercegnő” ragadványnevet.

Szvatoszlav Piszkun volt főügyész újságíróknak kijelentette: törvényesnek tartja az EESZU-ügyben Timosenko ellen nagy értékben elkövetett sikkasztás címén ellen indított bűnvádi eljárás felújítását. Hozzátette: ő maga javasolta hónapokkal ezelőtt Viktor Psonka jelenlegi főügyésznek az ügyet lezáró határozat érvénytelenítését.

“Az új esetek megerősítik, hogy már korábban megszületett a döntés Timosenko bebörtönzéséről” – jelentette ki Volodimir Feszenko, a Penta kijevi agytröszt elemzője, aki szerint így akarják Timosenkót lejáratni a Nyugat előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik