Nagyvilág

A koszovói szerbek Szerbia elnökére sem hallgatnak

Nem sikerült rávennie a szerb államfőnek a koszovói szerb vezetőket, hogy biztosítsák a nemzetközi békefenntartók szabad mozgását.

Maradnak a szerb úttorlaszok Koszovóban, miután eredménytelenül végződött a vasárnapi esti tárgyalás Észak-Koszovó négy legjelentősebb szerb falujának polgármesterei és Boris Tadic szerb elnök között. A Belgrádban tartott megbeszélésen a Szerbia államfője arra próbálta rávenni a falvakat, hogy engedjék szabadon mozogni a koszovói nemzetközi békefenntartók (KFOR) egységeit.

A koszóvói szerbek július óta torlaszolják el a koszovói-szerb határhoz vezető utakat, az ellen tiltakozva, hogy a pristinai kormány albán irányítás alá helyezze a brnjaki és jarinjei átkelőket. A két átkelő ellenőrzését a tiltakozás miatt a KFOR vette át. Néhány hét óta azonban a két átkelőnél néhány koszovói albán vámos és rendőr is szolgálatot teljesít “megfigyelőként”, akiket a KFOR és az EU rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) egységei szállítanak oda.

Az Észak-Koszovóban többségben levő szerbek viszont az átkelőkhöz vezető utak eltorlaszolásával akarják kikényszeríteni e vámosok és rendőrök távozását, mert úgy vélik, hogy jelenlétük az “adminisztratív vonalon” a koszovói államhatárok elismerését jelképezi, és ezt ők elutasítják.

Slavisa Ristic, Zubin Potok falu polgármestere a belgrádi tárgyalás után közölte, hogy lényegében nem jutottak előbbre a konfliktus megoldásában, ezért a szerbek emelte útakadályok egyelőre a helyükön maradnak.

Tadic kérte a falvak lakóit: “abban az esetben, ha az EU intézményei járműveiken nem szállítják a pristinai intézmények képviselőit, akkor a lehető legrövidebb időn belül tegyék lehetővé a KFOR-nak és az EULEX-nek a szabad mozgást és az utánpótlás szállítását saját egységeikhez” – közölte az államfői hivatal.

Ristic elmondta, hogy kikérik a falvak lakóinak véleményét Tadic kérésével kapcsolatban, de elfogadhatatlan számukra, hogy az EU-intézmények szállítják a koszovói vámosokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik