Külföld

Magyar katonák is bevetésre várnak Mitrovicán

Farkas Cintia
Farkas Cintia

2011. 10. 21. 17:24

A nemzetközi békefenntartók (KFOR) pénteken délután vízágyúkat irányítottak a Zubin Potoknál fekvő Jagnjenica településhez, a közeli Kosutovo albán faluban pedig félszáznál is több páncélozott jármű várakozik.

Négy csapatszállító járművet és 80 KFOR-katonát vezényeltek péntekre virradóra Kosovska Mitrovica déli részébe. A gyors reagálású egységekben magyar katonák is vannak, akiket Pristinából szállítottak Mitrovicára, és a további parancsokra várnak – értesült a Blic című belgrádi újság.

Akár erőszakkal is

Erhard Drews, a nemzetközi békefenntartók (KFOR) parancsnoka pénteken délelőtt azt nyilatkozta: “Kedvemre valóbb lenne a békés megoldás, a tárgyalásos rendezés, de ha ezt nem tudom elérni, akkor egyedül kell döntenem, és ebben az esetben a rendelkezésemre álló eszközökhöz kell nyúlnom.”

A német tábornok szemlét tartott a KFOR menetoszlopához tartozó egységek felett, amelyek Zupce észak-koszovói településnél, egy barikádtól 300 méternyire vesztegelnek csütörtök reggel óta. Drews kijelentette: ha nem lesz békés megoldás az útvonalak szabaddá tételére, akkor – felhatalmazásával összhangban – saját eszközeihez kell folyamodnia.

Könnygázbombás bevetés

“Úgy vélem, hogy az úttorlaszok nem a békés tiltakozás megnyilvánulását példázzák, és főleg nem akkor, ha a barikádokkal a Koszovón állomásozó nemzetközi erők szabad mozgását akadályozzák, ami ellentétben áll az ENSZ BT 1244-es számú határozatával” – nyilatkozta a békefenntartók tábornoka. Drews arra is figyelmeztetett, hogy nem lehet kettéválasztani a KFOR-t és az EU rendőri és igazságügyi misszióját (EULEX). “Mindkettő számára lehetővé kell tenni a mozgást, és nem fogják a KFOR-t és az EULEX-et elválasztani egymástól” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy a KFOR katonái miért használtak könnygázgránátokat csütörtök reggel a tiltakozó szerbek ellen, Drews azt mondta: “Mindkét fél használt könnygázbombákat, és ez dokumentálva is lett”.

A békefenntartók pénteken délelőtt elbontottak egy kisebb útakadályt, amely Zupce és a szomszédos, többnyire albánok lakta Kosutovo közötti úton volt. A farönkökből álló legnagyobb útakadály Zupcénél azonban még mindig megvan, így a KFOR menetoszlopa csütörtök reggel óta helyben vesztegel, mert még mindig nem indulhatott el a brnjaki átkelő felé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.