Nagyvilág

Szerb úttorlaszokat bontott a NATO Koszovóban

A koszovói NATO-erők katonái könnygázgránátokkal kergették szét a Szerbiába vezető úton tiltakozó koszovói szerbeket.

A Brnjak határállomás közelében felállított szerb úttorlaszhoz csütörtök kora reggel érkeztek meg a koszovói békefenntartó erő (KFOR) német és osztrák katonái, hogy elbontsák a barikádot. A torlasznál nagyjából 150 szerb gyűlt össze ennek megakadályozására, akiket könnygázgránátok bevetésével kergettek szét. A KFOR-katonák kordont vontak az úttorlasz köré, hogy a tüntetők ne akadályozzák a bontást.

A békefenntartók nagyjából nyolcvan páncélozott járművet és bulldózert vezényeltek egy másik úttorlaszhoz is, amelyet a Brnjak átkelőhöz vezető úton állítottak fel a koszovói szerbek. A NATO szóvivője reményét fejezte ki, hogy „az emberek olyan nyugodtak maradnak, mint eddig”.

Boris Tadic szerb elnök egy nappal korábban arra szólította fel a Koszovó északi részén élő szerbeket, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a barikádbontó katonákkal szemben, és ugyanezt kérte a NATO katonáitól is. A szerb államfő azzal vádolta meg a koszovói szerbek politikai vezetőit, hogy újraválasztásukra használják az ügyet, és nem az emberek érdekeit tartják szem előtt.

Tadic kijelentése a Belgrád és a koszovói szerbek közötti ellentétek erősödést jelzi – írta a Reuters. A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy koszovói szerb polgármesterek és politikai vezetők egy nappal korábban azt kérték a szerb kormánytól, hogy küldjenek katonákat és rendőröket megsegítésükre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik