Belföld

Orbán: Minden ami jó, 56-ból fakad

A kormányfő a közszolgálati rádióban lassúnak nevezte az EU döntéshozatali mechanizmusát.

A kormányfő abban bízik, hogy a legfontosabb ügyekben ma megszülethet a döntés az EU csúcsértekezletén. Mint a közrádió Vasárnapi Újság című műsorának mondta: a dolgok normális rendje szerint neki ma Budapesten kellene lennie, hiszen nemzeti ünnep van. Ugyanakkor „talán jó döntés volt”, hogy Brüsszelben az ország érdekeit képviseli – tette hozzá.

Szerinte az EU két legnagyobb gondja, az eladósodottság és a lassúság. A kormányfő szerint a baj nagyságához képest az elmúlt hónapokban sok volt a felesleges udvariaskodás és „még mindig sok a késlekedés”. Ha most sem hozzák meg a szükséges döntéseket, akkor az Európai Unió recesszióba süllyed – tette hozzá. Az európai gazdaság sikere a tagállamokon múlik. Ezért minden országnak lehetőséget kell adni, hogy a saját útját járja, hiszen hazánk is gyakran a megszokottól eltérő utat választ, a többiekétől eltérő módszerekkel próbál úrrá lenni saját nehézségein – fogalmazott. Az EU-csúcs helyszínéről adott interjúban Orbán Viktor ugyanakkor kiemelte, hogy ennek dacára közösek Magyarország és a nagy európai államok érdekei.

Magyar érdek, hogy a pénzintézetek konszolidációjához olyan országoknak ne kelljen hozzájárulniuk, amelyek a kialakult helyzetért nem felelősek, amelynek bankjai nincsenek bajban. Az egyetlen európai méretű, komoly magyar bank, az OTP nem szenved ilyen problémától – tette hozzá Orbán Viktor. A bankok oldják meg a problémájukat maguk, ha nem tudják, akkor oldja meg az az ország, amelyhez tartozik, és ha ez sem megy, akkor “jöjjenek egy európai feltőkésítési forrásért” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy nem a bankok feltőkésítése a kérdés, hanem az, ki fogja a pénzt biztosítani.

Orbán Viktor a késlekedés mellett a másik nagy általános EU-szintű problémának az eladósodottságát tartja, mert a tagállamok így állandóan futnak a hitelezők elvárásai után. „Az európai gazdaság talpra állításának legfontosabb feltétele, hogy szakítsunk azzal a szemlélettel, hogy hitelmanőverekkel próbáljuk talpra állítani a gazdaságot, munkából kell ezt végrehajtani” – ismételte meg korábbi érveit a kormányfő. Orbán Viktor azt is megerősítette, hogy Magyarország megvétózná az adórendszerek egységesítését, mivel a magyar adórendszer olyan versenyelőnyt jelent, amelyről nem mondhatunk le. Olyan döntések nem születhetnek, amelyek rosszak lennének Magyarországnak, amelynek kitörési pontot jelenthet “egyszerű, rugalmas, gyors és alacsony adókulccsal operáló” adórendszere.

A miniszterelnök arra számít, hogy a vasárnapi EU-s csúcstalálkozón komoly lépéseket tehetnek előre, szerdán nem kell ismét összejönniük a tagállamok vezetőinek, legfeljebb a pénzügyminisztereknek, illetve az eurózónához tartozó államok vezetőinek. Szavait azzal zárta, hogy a szerdai sikerességhez vasárnap néhány kérdésben egyetértésre van szükség, ezért is tartózkodik Brüsszelben, dacára annak, hogy nem ott volna a helye, hanem Budapesten, “mert 1956-ot ünnepeljük, mert minden, ami ma jó, és esélyt ad a jövőre a mi életünkben, az mind 56-ból fakad”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik