Nagyvilág

Újabb hitelt kaphat Görögország

Megállapodtak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei abban, hogy Görögország megkaphatja a többéves pénzügyi támogatási program következő, 8 milliárd eurós hitelrészletét.

A Brüsszelben ülésező miniszterek megbeszéléséről kiadott közlemény azonban leszögezte azt is, hogy a tényleges folyósításhoz még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyása is kell. Utóbbi vezérigazgatója, Christine Lagarde – brüsszeli források szerint – jelezte, hogy kedvező döntést fog javasolni szervezete igazgatótanácsának. Az IMF várhatóan csak a jövő hónapban foglal állást hivatalosan a témában.

A tavaly összeállított 110 milliárd eurós hitelcsomag részletének elnyerése nélkül Görögország heteken belül fizetésképtelenné válhatna. Az uniós részesedés az említett részletből 5,8 milliárd euró.

A döntés a közlemény szerint az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF szakértői csoportjának (trojka) legfrissebb jelentése alapján született. A mostani döntéshez kedvező hátteret teremtett az is, hogy a görög parlament a héten elfogadta az újabb takarékossági intézkedéscsomagot.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik