Nagyvilág

Erős földrengés rázta meg Kelet-Törökországot

Ezer áldozata is lehet a 7,3-as erősségű földmozgásnak. Több épület összedőlt Van városának központjában.

A TRT török állami televízió szerint nyolcvanöten meghaltak a vasárnapi törökországi földmozgásban.Szemtanúk szerint több tucatnyian lehetnek az összeomlott épületek alatt.A televízió beszámolójában elhangzott, hogy egy földrengéstől megrongált börtönből rabok szöktek meg.

Erős, az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 7,3-es földrengés rázta meg vasárnap déltájban a kelet-törökországi, Iránnal határos Van tartomány hasonló nevű székhelyét, károkat okozva, sérült és – a kormányfő hivatala szerint – halálos áldozatokat is követelve.

A török média úgy tájékoztatott, hogy számos épület összedőlt a tartományban. Az USGS szerint a földmozgás 7,2 kilométer mélységben történt (korábban a Reuters hírügynökség 94,5 kilométeres mélységet írt az amerikai intézetre hivatkozva), epicentruma a várostól 19 kilométerrel északkeletre, Tabanli falunál volt.


Nagyobb térképre váltás

Az isztambuli Kandilli szeizmológiai intézet vezetőjének, Mustafa Gediknek a becslése szerint ötszáz és ezer közötti számú halottja is lehet a rengésnek a tartományban – jelentette a CNN Türk hírtévé. Besir Atalay miniszterelnök azt mondta újságíróknak, hogy Van városában mintegy tíz, a közeli Ercisben és környékén pedig 25-30 épület omlott össze.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök hivatalát idézve az állami Anadolu hírügynökség azt jelentette, hogy a földrengés az anyagi károk mellett emberéleteket is kioltott, de számokat nem közölt. Más források ötvennél több sérültről számolnak be.

“Épületek megrongálódtak, de egyelőre nincs hírünk áldozatokról. A rengés nagy pánikot keltett” – mondta Bekir Kaya, Van város polgármestere az NTV-ben. Közlése szerint a 380 ezres város telefonhálózata jelentős károkat szenvedett. Áramszüneteket is jelentett a média.

Az NTV török magántelevízió első jelentése még 6,6-es erősségű rengésről szólt a Kandilli intézet jelentése alapján. A földmozgás a környező tartományokban is érezhető volt, és az utórengések folytatódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik