Nagyvilág

Zárva marad a sérült Washington-emlékmű

A 170 méter magas obeliszkben az eddig gondoltnál nagyobb károkat okozott az augusztusi földrengés, és hurrikán.

Az amerikai főváros egyik jelképének számító emlékmű meghatározatlan ideig zárva marad, miután kiderült, hogy nagyobb károkat okozott az obeliszkben az 5,8-es erősségű augusztusi földrengés, mint azt eddig gondolták – közölte a Washington Post, az emlékművet gondozó Nemzeti Park Szolgálat (NPS) bejelentésére hivatkozva. A szervezet szakértői hétfőn közölték a Washgton-emlékmű belső vizsgálatának eredményeit.

„A jó hír az, hogy az emlékmű szerkezetileg rendben van, és nem megy sehova” – közölte a szolgálat egyik vezetője. Az épületben lévő lift azonban megrongálódott, és a 170 méter magas építmény feléig tud csak feljutni. Az épületen belsejének részletes átvizsgálásakor törmelékeket találtak az obeliszk aljában, és nagyobb darab kövek is meglazultak és kiestek.

A legnagyobb kárt az obeliszk tetején található kis piramis szenvedte el, ahol majdnem harminc centiméteres repedések keletkeztek, amelyeken át besüt a nap az építmény belsejébe. A repedéseken át pedig jelentős mennyiségű víz jutott az emlékmű belesébe, amikor pár nappal a rengés után elérte a várost az Irén hurrikán.

Bob Vogel azonban azt nem tudta megmondani, hogy a turisztikai látványosságot mikor fogják megnyitni a közönség előtt. A héten az emlékmű külső borítását vizsgálják át szakemberek, és az NPS csak a javítási munkák felmérése után tud határidőt mondani. Az emlékmű a földrengés óta le van zárva a turisták elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik