Nagyvilág

A házasságokat is szétzilálta a japán földrengés

A férjek asszonyaik labilis lelkiállapota, a nők pedig a férfiak önzősége miatt panaszkodnak.

Egyre több japán házaspár fontolgatja a válás gondolatát a márciusi földrengés és szökőár sújtotta Szendai városában. Áprilistól kezdett növekedni azoknak a házaspároknak a száma, akik szakértői segítséget kértek kapcsolatuk megromlása és esetleges befejezése miatt – mondta a helyi házassági tanácsadóként dolgozó Nakahata Tokiko.

Ez 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Nakahata szerint sok párnak már a földrengés előtt is tele volt feszültséggel a kapcsolata. A legtöbb feleség arra panaszkodik, hogy a férjük túlságosan önközpontú lett és nem hajlandó semmilyen házimunkát végezni, míg a férjek többsége azért akar kilépni a kapcsolatból, mert mentálisan kiegyensúlyozatlannak tartja a partnerét – mondta.

A szakértő szerint sokan “feltehetőleg azért akarnak válni, mert sokkal szigorúbban szemlélik a partnereik személyiségében bekövetkezett változásokat, azóta, hogy látták őket élesben reagálni a földrengésre”. A Szendaiban tapasztalt válság ellenére azonban néhány adat azt mutatja, hogy a természeti katasztrófa mégsem mérgezte meg teljesen a házasság intézményét.

Egy Tokióban működő házasságkötő iroda illetékese a minap arról beszélt, hogy a földrengést követően 15 százalékkal megugrott a házasodni kívánók száma azok körében, akik a pusztító katasztrófát követő bizonytalan jövőjük miatt fogtak neki a párkeresésének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik