Nagyvilág

Elhalasztották Kadhafi temetését

Líbia új urainak még nem sikerült eldönteniük, hogy hova temessék az elfogásakor megölt egykori líbiai vezetőt. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa azonban kivizsgáltatná Kadhafi halálának körülményeit.

Vizsgálat lehet

Rupert Colville, a főbiztos szóvivője pénteken Genfben kijelentette, hogy “nagyon zavaróak” azok az egész világot bejáró amatőr videofelvételek, amelyek előbb élve, majd holtan mutatják a csütörtökön elfogott megbuktatott líbiai vezetőt. Halálának körülményeit valószínűleg egy már működő, az emberi jogok megsértésének líbiai eseteit vizsgáló bizottság fogja tanulmányozni. “Úgy hisszük, hogy vizsgálatra van szükség. Több részletet kell tisztázni ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, valójában valamilyen harcban esett el, vagy elfogása után kivégezték” – mondta Kadhafiról a szóvivő.

Rupert Colville szerint egyelőre korai lenne megmondani, hogy az ENSZ vizsgáló bizottsága – amelynek tagja Philippe Kirsch kanadai bíró, a hágai Nemzetközi Bíróság első elnöke – tesz-e majd javaslatot nemzeti vagy nemzetközi szinten megvalósuló hivatalos vizsgálatra Moammer el-Kadhafi halála ügyében.

Temetés elhalasztva

Pár nappal elhalasztották Moammer Kadhafi elűzött líbiai vezető eredetileg péntekre tervezett temetését – közölte a Reutersszel a líbiai átmeneti kormány olajügyi minisztere. Ali Tarhuni elmondása szerint Kadhafi holtteste az felkelők egyik erősségének számító Miszráta városában van. Arról még nem született döntés, hogy hova fogják temetni – mondta el a miniszter.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács egy másik, névtelenül nyilatkozó tisztségviselője azt mondta, hogy a szervezeten belül vita van arról, hogy hol temessék el Kadhafit, akit a muzulmán vallási szabályok szerint halála után egy napon belül el kellene temetni. Nincsen egyetértés arról, hogy az egykori líbiai vezetőt Szirtben, Miszrátában vagy valahol máshol helyezzék örök nyugalomra.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan hogyan halt a 69 éves Kadhafit, aki azután vesztett életét, hogy megpróbált kitörni a két hónapja ostromlott, és az elesés határán álló szülővárosából. Az biztosnak tűnik, hogy Kadhafi még életben volt, amikor konvojának lebombázása után kihúzták egy országút alatti vízáteresztő csatornából.

Egy, a holttestét megvizsgáló orvos elmondása szerint haslövés végzett Kadhafival. Ibrahim Tika az Al Arabija hírtelevíziónak azt állította, hogy a líbiai vezető még élt, amikor elfogták, és a gyilkos lövés később végzett vele. Tika elmondása szerint Kadhafit fejlövés is érte, amely keresztülhatolt rajta.

Korábban Mahmúd Dzsibril,az ÁNT második számú vezetője  felolvasott egy igazságügyi szakértői jelentést, amely szerint a karján megsebesült Kadhafit elfogása után felrakták egy kisteherautóra, amely később a volt vezető testőreinek és ellenfeleinek kereszttűzébe került. Kadhafit ekkor halálos fejlövés érte.

Közben az ENSZ emberei jogi hivatala kijelentete, hogy mindenre kiterjedő nyomozást kell indítani Kadhafi halálának körülményeinek tisztázására. Az ÁNT európai uniós követe már jelezte, hogy vizsgálóbizottsgot állítanak fel Kadhafi elfogása és halála ügyében.

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök megbocsátásra, megbékélésre és egységre szólította fel a líbiai népet, egy nappal Kadhafi halála után. Sarkozy kijelentette: sohasem szabad örülni egy ember halálának, bármit tett is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik