Nagyvilág

Elesett Kadhafi szülővárosa

A líbiai átmeneti kormány fegyveresei felszámolták az ellenállás utolsó gócpontjait is a hetek óta ostromlott Szirt városában.

„Szirt felszabadult. A városban már nincsenek Kadhafihoz hű erők” – jelentette be a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) erőit Szirtnél irányító Junusz Al Abdali ezredes. Kadhafi szülővárosának elestét megerősítette egy másik, a frontvonali harcokat irányító parancsnok is – közölte a Reuters.

A hírügynökség helyszínen lévő tudósítója látta, ahogy az ÁNT járművei bevonulnak az érintett városrészbe, de újságírókat egyelőre még nem engednek oda. Egy szemtanú pedig arról számolt be a Reutersnek, hogy az ÁNT harcosai kitűzték az új líbiai nemzeti lobogót a város központjában. A zászlófelvonást örömlövöldözés üdvözölte.

Junusz Al Abdali ezredes elmondása szerint a Moammer Kadhafi elűzött líbiai vezetőhöz hű fegyveresek már csak menekülnek, nyomukban a líbiai átmeneti vezetés fegyvereseivel. A Reuters értesülései szerint Kadhafi harcosai egy nagyjából negyven autóból álló konvojjal nyugat felé törtek ki a városból.

Szirt volt a Kadhafihoz hű erők ellenállásának utolsó lényeges bástyája, ahol a líbiai vezető hatalmának megdöntése után még majdnem három hónapig tartották magukat.

A Földközi-tenger partján, nagyjából az ország közepén fekvő város elfoglalásával ténylegesen egyesíti Líbiát az átmeneti tanács, amely korábban azt ígérte, hogy a város eleste után kezdenek el foglalkozni a demokratikus választások kiírásával.

Azt továbbra sem lehet tudni, hol tartózkodik Moammer Kadhafi. Abdul Hafiz Ghoga, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács alelnöke egy hete azt mondta az Al Jazeerának, hogy műholdakkal folyamatosan követik Kadhafi mozgását. „Amint felszabadítottuk Szirtet, harcosaink elfogják magát Kadhafit is” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik