Nagyvilág

Irak együttműködik a törökökkel a kurdok ellen

Irak elítéli a török katonák elleni kurd támadást, és azt ígéri, továbbra is együttműködik Ankarával a biztonság fenntartásában.

Az iraki külügyminisztérium ezt azután közölte, hogy a török hadsereg egységei támadást indítottak az észak-iraki területen bujkáló kurd lázadók ellen. Törökország azután hajtotta végre az akciót, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei 24 török katonát öltek meg törökországi katonai őrhelyek elleni, Irakból indított támadásokban.

A kurd támadás, és a török válaszlépés után az iraki külügyminisztérium elítélte a PKK támadását, és ismételten kijelentette, hogy „Irak területe nem lesz semmilyen külföldi fegyveres terrorszervezet rejtekhelye”. A PKK-t több ország is terrorszervezetként tartja nyilván. Bagdad közölte azt is, hogy az iraki kormány ”eltökélt abban, hogy fenntartja a határbiztonságot és a biztonsági együttműködést a török kormánnyal”. Az iraki hatóságok arra panaszkodnak, hogy nehézséget jelent nekik a hegyes-völgyes határtérség ellenőrzése.

Az utóbbi húsz év legnagyobb veszteséget okozó kurd gerillatámadása valóságos sokkot és gyászt váltott ki Törökországban. Abdullah Gül államfő közölte: a “bosszú szörnyű lesz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik