Nagyvilág

24 török katonát öltek meg kurd fegyveresek

Az iraki határ közelében történt támadás miatt a török kormányfő és a külügyminiszter is lemondta külföldi útjait.

A Reuters értesülései szerint 24 török katona halt meg, és legalább 18-an megsebesültek, amikor kurd fegyveresek támadtak iraki határ közelében található támaszpontokra. A török biztonsági erők évek óta nem vesztettek ilyen sok katonát egy támadásban. A török hadsereg egyelőre nem erősítette meg a brit hírügynökség katonai forrásokból származó információit. A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyelőre nem vállalta a felelőséget a támadásokért.

A hadsereg elleni támadás egy nappal azután történt, hogy öt rendőr, és három civil, köztük egy kétéves kislány halt meg egy bombamerényletben. A merénylet Törökország Bitlisz nevű tartományában történt. A rendőrök egy lőtérről tartottak visszafele, amikor autójuk mellett felrobbant az út mentén elhelyezett bomba.

A katonák elleni támadás miatt lemondta Kazahsztánba tervezett útját Recep Tayyip Erdogan török kormányfő –közölte a miniszterelnök hivatala. A Szerbiába készült Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szintén úgy döntött, hogy otthon marad a Törökország déli részén történt összecsapások miatt.

A török hadsereg különleges egységei pedig az iraki határt átlépve üldözik a PKK harcosait – közölte a Reuters, katonai forrásokra hivatkozva. a hírügynökség értesülései szerint a török kommandók 3-4 kilométer mélyen hatoltak be Irak felségterületére, ahol szórványos lövöldözések alakultak ki a török hadsereg, és a kurd lázadók egységei között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik