Nagyvilág

Kemény török válaszlépésre készülhetnek a kurdok

Törökország elnöke „nagyon erős” bosszúakciókat ígért a török katonákra támadt kurd lázadók ellen.

A török hadsereg egységei legalább 15 kurd lázadót öltek meg az ország délkeleti részén, az iraki határ közelében – közölték helyi tisztségviselők a Reutersszel. Az összecsapások azután történtek, hogy kurd fegyveresek a legfrissebb adataok szerint 26 katonát öltek meg a területen lévő török katonai támaszpontok elleni támadásokban. A hét helyszínen zajlott támadásokban a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) legalább száz fegyverese vett részt a Reuters információi szerint.

A török biztonsági erők évek óta nem vesztettek ilyen sok katonát egy támadásban. A támadás súlyosságára jellemző, hogy a török kormányfő és a török külügyminiszter is lemondta miatta külföldi útját. Abdullah Gül török államfő a támadásra reagálva kijelentette, hogy százszorosan kapják vissza az elkövetők a fájdalmat, amit Törökországnak okoztak. A bosszú nagyon erős lesz, és többször is meg fogják szenvedni – jelentette ki a török elnök.

Közben a török hadsereg különleges egységei az iraki határt átlépve üldözik a PKK fegyvereseit. A Reuters értesülései szerint a török kommandók 3-4 kilométer mélyen hatoltak be Irak felségterületére, ahol szórványos lövöldözések alakultak ki a török hadsereg, és a kurd lázadók egységei között. A török sajtó pedig arról számolt be, hogy török harci gépek szálltak fel egy légi bázisról, feltehetően azért, hogy a PKK észak-iraki bázisait bombázzák, ahogy azt korábban is tették hasonló támadások után.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik