Nagyvilág

Terroristák támogatásával vádolják az egyik kurd tévécsatornát

Bírósági eljárás kezdődött hétfőn egy kurd nyelven sugárzó televíziós csatorna ellen Koppenhágában.

Jakob Buch-Jepsen ügyész közölte, hogy a műsorait Európából közvetítő Roj-TV “magasztalja” a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt terrorista szervezetként tart számon. A PKK Törökország délkeleti részén 1984 óta küzd az autonómiáért, s a harcok során már több tízezren vesztették életüket.

Az ügyész a koppenhágai városi bíróságon elmondta: a Roj-TV-t azzal vádolják, hogy PKK-szimpatizánsokkal és a párt tagjaival közöl műsorokat. “A Roj-TV a PKK szócsöveként működik. A 2006 és 2010 közötti időszakban olyan, a kurdisztáni pártot magasztaló beszámolókat tűzött műsorára, amelyek propagandának minősülnek” – szögezte le az ügyész, aki a tévécsatorna megbírságolását, illetve műsorszórási engedélyének visszavonását kéri a bíróságtól.

Björn Elmquist, a tévéállomás ügyvédje közölte, hogy a vállalat visszautasítja a vádakat. “Csak azért, mert egy dán újság egy tálib vezetővel készít interjút, még nem jelenti azt, hogy az a tálibok szócsöve” – hangsúlyozta Elmquist.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik