Nagyvilág

Újra Izraelben Gilad Shalit

Visszatért Izraelbe az 5 éven át a Hamasz által fogva tartott izraeli tizedes, Gilad Shalit. A csere alapját képező 1027 palesztin fogoly átadása folyamatosan zajlik. Két palesztin nő megtagadta a visszatérést Gázába, ezzel rövid fennakadást képezve az átadás menetében, de végül feladták az ellenkezést.

Újra izraeli fennhatóság alá került Gilad Shalit izraeli tizedes, akit több mint 5 éve ejtettek foglyul palesztin fegyveresek a gázai határ közelében. Shalitot helyi idő szerint fél 9 körül adták át a Hamasz tisztviselői az egyiptomi hatóságoknak, a hírek szerint az izraeli hadsereg uniformisát viselte. A csere fél tíz körül negyedórára leállt, mert a cserefoglyok közül elsőként elengedett 27 nő közül ketten nem akartak visszamenni Gázába. A két női fogoly végül feladta az ellenállást és megkezdődött a foglyok első hullámának visszaszállítása. Tíz előtt nem sokkal Shalit felhívhatta családját telefonon. A Reuters értesülései szerint negyed 11 körül Shalitot átadták az izraeli hadsereg képviselőinek.

Az első felvétel Gilad Shalitról az izraeli 10-es csatorna híreiben

Az izraeli határőrség közben lezárt zónát hozott létre az izraeli-gázai határon fekvő Keren Shalom átkelőhöz vezető utak mentén a Gázába szállított foglyok biztonságos átadása céljából. Az elengedett palesztin foglyok célállomásai különbözőek, van, akit Gázába szállítottak, mások ciszjordániai illetőségűek, egyesek Jeruzsálemben, néhányan pedig más izraeli városokban kapják vissza szabadságukat. Több fogoly esetében Izrael csak az érintett személyek külföldre toloncolásával ment bele az egyezségbe.

Az idén augusztusban még fogva tartása alatt törzsőrmesterré előléptetett Shalit 2006. június 25-én került a Hamasz fogságába egy a gázai határon szolgálatot teljesítő izraeli járőr elleni támadás során. A tizedes páncélos járművét ért aknatűz során megsebesült, két társát megölték, három másik súlyos sérüléseket szenvedett. Shalitot ezután foglyul ejtői ismeretlen helyre vitték az övezeten belül. Öt éven keresztül egyetlen alkalommal érkezett videofelvétel az elrabolt katonáról, 2009 októberében 20 palesztin női fogoly elengedéséért cserébe.  Ezen Shalit egy aznapi újságot tart a kezében a felvétel hitelességét igazolandó. A genfi egyezményekben foglaltak ellenére még a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőit sem engedték a közelébe. A gázai háború során több akció is indult Shalit kiszabadítására, de egyik sem járt sikerrel.

Gilad Shalitért cserébe 1027 palesztin foglyot enged el börtöneiből Izrael, köztük 27 nőt. Közülük néhányan életfogytiglani börtönbüntetésüket szakítják meg, melyet izraeli civil áldozatok elleni terrortámadások kiterveléséért vagy végrehajtásáért szabták ki rájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik