Nagyvilág

Rengeteg halottja van a szomáliai merényletnek

Az ENSZ szerint meghaladta a százat a szomáliai fővárosban, Mogadishuban kedden végrehajtott pokolgépes robbantás halottainak száma.

Mint a világszervezet humanitárius ügyek koordinálásáért felelős hivatala csütörtökön kiadott közleményében írta, a merénylet arra figyelmeztet, hogy Szomáliában továbbra sincs biztonság, miközben az országot éhínség sújtja.

Mogadishu központjában, kormányzati épületek közelében a merénylők egy benzines hordókkal megrakott teherautót röpítettek a levegőbe. Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó terrorcselekmény az al-Shabaab iszlamista milícia szomáliai felkelésének kezdete óta. A robbantás az oktatási minisztérium épülete előtt történt, az áldozatok főként vizsgaeredményekre várakozó diákok és szüleik közül kerültek ki.

Ali Mohamud Rage, a terrorcsoport szóvivője figyelmeztette a helybelieket: maradjatok távol a kormányzati épületektől és a kormány katonáinak bázisaitól, mert súlyosabb támadások következnek. Hozzátette, hogy a merénylet “azokra a zsoldosokra mért csapást, akik a hitetlenek érdekeit szolgálják, és azt hiszik, hogy bevették Mogadishut”. A “zsoldosokon” az Afrikai Unió (AU) katonáit értette, akik a kormánypárti csapatokkal együttműködve augusztusban kiszorították a szélsőséges iszlamista csoportot a fővárosból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik