Nagyvilág

Kenyai katonák hatoltak be Szomáliába

Tankok, harci helikopterek és katonai repülőgépek is részt vesznek az emberrablók elleni akcióban.

A kenyai kormány katonákat küldött a szomszédos Szomáliába, miután a héten szomáliai fegyveresek több külföldit is elraboltak határon átnyúló rajtaütésekkel – közölte a kenyai kormányszóvivő. Szemtanúk egy szomáliai városban 25, kenyai katonákkal teli teherautót láttak átvonulni, tankok kíséretében.

A radikális iszlamista al-Shabaab milícia két táborát harci gépek bombázták, és több helyen is kenyai helikopterek hajtottak végre rajtaütéseket. Az akció közben a határtól mintegy 20 kilométerre lezuhant és kiégett egy kenyai helikopter, feltehetően műszaki probléma miatt. Azt nem tudni, hogy a pilóta túlélte-e az esetet.

Szomáliai emberrablók – feltehetőleg a radikális iszlamista al-Shabaab milícia tagjai – négy európait hurcoltak magukkal az elmúlt hetekben a határon túlra. Kenya szombaton bejelentette, hogy az ENSZ Alapokmányának az önvédelemmel foglalkozó 51. cikkelye alapján jogosnak tartja az üldözésüket a határon túl is.

Az iszlamisták csütörtökön az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezetnek dolgozó két spanyol nőt raboltak el fényes nappal a világ legnagyobb menekülttáborából, a kenyai Dadaabból, szeptember közepén egy brit nőt, október 1-jén pedig egy francia nőt hurcoltak el kenyai üdülőhelyekről.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab cáfolta, hogy köze lenne az emberrablásokhoz. A milícia azzal fenyegette a kenyai hadsereget, hogy fegyveres akciókkal űzi ki Szomáliából. Névtelenül nyilatkozó helyi lakosok elmondták, hogy a milicisták betörtek házaikba és erőszakkal toboroznak új harcosokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik