Nagyvilág

Fehér férfi osztogatott adományt az Al-Kaida nevében

Az al-Kaida nevében osztogatott humanitárius segélyt a hétvégén az éhínség sújtotta Szomáliában egy angolul folyékonyan beszélő fehér férfi.

Helyi szemtanúk és fotósok beszámolója szerint Abu Abdullah Almuhádzsir egy mogadishui táborban bukkant fel, ahol maszkot és a segélymunkásokra jellemző fehér mentőmellényt viselő fegyveresek vették körül – adta hírül a The New York Times című amerikai napilap hírportálja. A férfi gabonával megrakott zsákokat vitt magával, amelyen a következő felirat állt: “Al-Kaida kampány a mártír bin Laden nevében. Jótékonysági segély a szárazság által sújtottaknak”.

Az amerikai akcentussal beszélő Almuhádzsir elmondta, hogy az al-Kaida gabonát, tejport és datolyát hozott az éhező áldozatoknak, valamint Ajman az-Zavahri a szervezet vezetőjének jókívánságát és együttérzését tolmácsolta szomáliaiaknak.

A segélytábor a szélsőséges iszlamista felkelőcsoport, az al-Sabaab irányítása alatt áll, amely szemtanúk beszámolója szerint lényegében bebörtönözve tart itt fogva több ezer éhező embert, a szomáliai aktivisták által nemrég kiszivárogtatott képeken például csontvázszerű gyermekek láthatóak.

A cikk szerint az esettel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy napjainkban mit testesít meg az al-Kaida. Egy eszmét, amely képviseletének igényével bárki felléphet vagy egy központosított szervezetet, amely propagandistákat küld olyan helyekre, mint például Szomália? És kicsoda valójában a titokzatos Almuhádzsir: a terrorszervezet tagja vagy csak tetteti hogy az al-Kaidához tartozik? Nem kétséges, hogy a szervezet aktív Szomáliában, az as-Sabaabhoz pedig még amerikaiak is csatlakoztak, csakúgy mint az Alabamában nevelkedett Omar Hammami, aki egykor hittantáborba járt.

Helyi tisztségviselők azt állítják, hogy az al-Kaida szorosan együttműködik az al-Sabaabbal, és az ételosztás mindössze propaganda-akció volt.

Szomália 1991 óta nem rendelkezik kormánnyal, az éhínség pedig annyira elterjed az ország déli részén, hogy az ENSZ becslései szerint több tízezren haltak éhen, ráadásul az elkövetkező hónapokban további 750 ezer ember válhat áldozatául az éhínségnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik