Külföld

Világszerte tüntetnek

Farkas Cintia
Farkas Cintia

2011. 10. 15. 20:37

Világméretű tüntetések a politikusok és a bankárok ellen. Rómában és Londonban rendőrrohammal zárult a demonstráció.

Korábban a témában:

Világszerte tüntetéseket tartottak szombaton a “felháborodottak”, azaz annak az új típusú, Spanyolországból kiindult tiltakozó mozgalomnak a részvevői, akik a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt kialakult társadalmi elégedetlenséget fejezik ki akcióikkal. Rómában a felvonulást kihasználva álarcos csoportok erőszakos akciókba kezdtek, s felgyújtották a védelmi minisztérium egyik melléképületét is.

Térfoglalások

A “felháborodottak” mozgalma a mostani szombatot szimbolikus nappá akarta tenni: 82 ország 951 városában (köztük Budapesten) hirdettek tüntetéseket, hogy ezzel tiltakozzanak a válság miatti elszegényedés, a pénztőke uralma, illetve úgy általában a bankárok és a politikusok ellen, akiket azzal vádolnak, hogy kapzsiságukkal és a rossz kormányzással tönkretették a gazdaságot és milliókat tettek ki nélkülözésnek. A szombati akciósorozatot a mozgalom első “planetáris napjaként” hirdették meg, s a nemzetközi pénzügyi rendszer olyan szimbolikus helyeit választották a tüntetések színhelyeként, mint a londoni City, New York pénzügyi negyede, vagy az Európai Központi Bank frankfurti központja.

A tiltakozások szombaton Új-Zélandon és Ausztráliában kezdődtek, majd Ázsiában (Tokióban, Manilában, Tajpejben) folytatódtak. Ám csak viszonylag kis tömegeket mozgattak meg: Aucklandben, Új-Zéland legnagyobb városában 3 ezren, az ausztráliai Sydney-ben 2 ezren, Tokióban pedig mindössze néhány százan vettek részt a tüntetéseken.

Berlusconi koporsója

A legnagyobb, több tízezres felvonulást Rómában tartották. Az “Örök Város” központjában már kora délutánra nagy tömeg gyűlt össze, olyan feliratokkal, mint “Csak egy megoldás van, a forradalom”, vagy “Nem vagyunk pusztán vagyontárgyak a bankárok kezeiben”, s feltűnt egy koporsó is, rajta az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi nevével. A tüntetőket ugyanis felháborítja, hogy Berlusconi kormánya 60 milliárd eurós megszorító csomagot hozott, s most pénteken mégis megnyerte a parlamenti bizalmi szavazást.

Békésen indult, de rendőrrohammal, incidensekkel és sebesülésekkel végződött a “felháborodottak” római megmozdulása. A Colosseumnál és a lateráni Szent János bazilikánál zajló harcok elől a turisták is menekülésre fogták. A menet nyugalmát a feketébe öltözött, arcát eltakaró Black Bloc szélsőséges csoport tagjai zavarták meg: kirakatokat és bankautomatákat törtek be, üzleteket fosztogattak, több autót is felgyújtottak. Az erőszakosokat a tüntető tömeg is megpróbálta kiszorítani a menetből, többnyire sikertelenül. Több helyszínen a békés tüntetők és az erőszakosan fellépők verekedtek össze. A rendőrség vízágyúkkal oszlatta a randalírozó csoportokat.

Ezrek a londoni City-ben

Madridban a felvonulók öt oszlopban indultak el a külvárosokból, hogy azután az eredeti, májusi megmozdulások gócpontjában, a Puerta del Sol téren találkozzanak. A tüntetők azt tervezik, hogy az éjszakát is itt töltik majd.

Londonban ezrek gyűltek össze a Cityben, a brit főváros pénzügyi szívében, nem messze a tőzsde épületétől. A tüntetők egy része maszkot viselt, s egy órával a megmozdulás kezdete után összecsapások törtek ki köztük és a rendőrök között, amikor megpróbáltak a tőzsde felé előrenyomulni. A Facebook és a Twitter közösségi oldalakon előzetesen mintegy 15 ezren jelezték részvételi szándékukat.

Párizsban, a főpolgármesteri hivatal előtti téren több százan gyűltek össze. “Felháborodottak, felháborodottak, felháborodottak vagyunk” – skandálták. “Párizs, kelj fel!” – hangzott el egy másik jelszó.

Sátrak a Reichstag előtt

Frankfurtban és Berlinben 5-5 ezer ember vett részt a megmozduláson, egész Németországban az egyik szervező, az Attac nevű mozgalom szerint több mint 40 ezren mentek tüntetni mintegy 50 városban. Berlinben a felvonulók a kancellári hivatalhoz vonultak. A rendőrség megakadályozta, hogy a parlament, a Reichstag előtt sátrakat verjenek.

Frankfurtban mintegy ötezren vonultak az Európai Központi Bank székházához olyan jelszavakkal, mint például “A spórolókat mentsétek meg, ne a bankokat”, illetve “Az életünkkel spekuláltok.” A megmozdulások békések voltak. Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD főtitkára azt mondta: a pártja támogatja a békés nemzetközi tiltakozó mozgalmat a bankok és pénzpiacok hatalma ellen. Az SPD egy hatékonyabb kontrolt szeretne és szorgalmazta, hogy ne csak az egyszerű adófizetőknek kelljen viselnie a válság következményeit, hanem a magánhitelezők is vegyék ki részüket az európai adósságválság legyűréséből.

Budapest is csatlakozott

New Yorkban a “Foglald el a Wall Sreetet!” mozgalom a város központjába, a Times Square-re hívta a tiltakozókat. Ez a megmozdulás magyar idő szerint késő este kezdődik.

Az akciósorozat keretében Budapesten is rendezvény kezdődött. A magyarországi szervezők – akik legalább ezer felvonulóra számítanak a fővárosi Erzsébet téren- egyebek mellett a munka törvénykönyvének megváltoztatása ellen kívánnak tiltakozni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.