Nagyvilág

Utcai harc Rómában

A turisták is menekültek a vízágyúk elől, amikor a rendőrség oszlatni kezdte a „felháborodottak” római megmozdulását.

Ébredj Európa! Globális változást! A válságért fizessen az, aki okozta! – feliratú traszparensekkel vonult végig Róma városközpontján szombat délután a “felháborodottaknak” a szervezők által több százezresre becsült menete. A tömeget a római egyetemisták vezették, mögöttük a pedagógus-szakszervezetek, Fiat-munkások, munkanélküliek, környezetvédők haladtak, akik a vízszolgáltatás privatizációja ellen is tüntettek, voltak, akik tőzsdei brókernek öltöztek be. Utolsóként az olasz ellenzéki pártok vonultak a menetben. Egész Itáliából 750 busszal és vonattal is érkeztek a részvevők.

Zavarkeltők a tömegben

A tüntetők többsége békésen vonult fel: nem hiányzott a zene, a tánc és ingyen sört is osztottak. Volt, aki sárkánynak öltözött be, így tiltakozva az olasz jegybank eddigi, az Európai Központi Bank új elnöke, Mario Draghi ellen, akinek a neve olaszul sárkányt jelent.

A menet nyugalmát a feketébe öltözött, arcát eltakaró Black Bloc szélsőséges csoport tagjai zavarták meg: kirakatokat és bankautomatákat törtek be, üzleteket fosztogattak, több autót is felgyújtottak. A botokkal és füstbombával felfegyverzett Black Bloc a Colosseumnál a rendőrséggel is összecsapott és elfoglalta a Forum Romanumon a Maxentius-bazilikát, a turisták pedig menekültek. Egy másik csoport a védelmi minisztériumba próbált behatolni.

Az álarcos csoportok felgyújtották az olasz védelmi minisztérium egyik melléképületét. Nem sokkal délután öt óra előtt lángok csaptak fel az épületben, amelyet mintegy száz, fekete álarcot viselő ember vett körül. Az ismeretlenek két autót is felgyújtottak. A tűzoltók a továbbra is békésen tüntető több tízezer felvonuló miatt csak nehezen tudtak a helyszínre jutni.

Rendőrroham

A hatóságok végül vízágyúkkal oszlatták a tömeget a lateráni Szent János bazilika előtti téren is. Az erőszakosokat a tömeg is megpróbálta kiszorítani a menetből, többnyire sikertelenül. Több helyszínen a békés tüntetők és az erőszakosok verekedtek össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik