Nagyvilág

Újabb érdekességek a dán királyfi hazájából! [Andersen blog]

level(1024x768).png (andersen, dánia, )
level(1024x768).png (andersen, dánia, )

Ahogy ígértem, ebben a részben bepillantunk a szolgáltatások és a szórakozás világába!

Három hetes ismeretség után, az egyik csoporttársammal, Leoval úgy döntöttünk, kirúgunk a hámból…Vajon mit kínál egy sonderborgi péntek este számunkra? Leo egyébként angol zenei producer, Londonból.

Mielőtt felfedném, hogyan szórakoznak a helyiek, az elejéről kezdem a történetet. Mint minden nő, én is jól akartam kinézni az esti bulira. Úton a kozmetikushoz, azonban villogni kezdett a benzin lámpa az autóban. Ez annyira nem lepett meg, mivel az esetek többségében nem tankoljuk tele a kocsit. Ezt nem igazán értettem, hogy miért, de aztán kiderült: napközben többször is változhatnak az üzemanyagárak, így könnyen belefuthat az ember, hogy tele tankolja az autót reggel, majd délután látja, hogy olcsóbb…Az otthoni árakhoz viszonyítva itt, a kilencvenötös benzin literje negyven forinttal drágább.

Amit még a benzinkutakról meg kell említenem, ahol nincsen shop alacsonyabbak az árak, hiszen nincs kiszolgáló személyzet. Mindenki maga végzi a fizetést, a kút mellett lévő automatán keresztül, készpénzzel vagy bankkártyával.

A “gordiuszi csomó” megoldása után, pillanatok alatt a belvárosban voltam, ahol az egyik dán drogéria Matas, kozmetikusával volt időpontom egyeztetve. A Matas itt olyan, mintha otthon összekevernénk a Rossmannt és a Drogerie Marktot a Douglassal.

Belépve a kozmetikába, relaxációs zene szólt, szinte azonnal kikapcsolta minden egyéb gondolatomat. Egy hatalmas bőr kozmetikus székben elnyúlva, azon kaptam a magam, hogy jó érzés tölt el, szeretek itt lenni!

Bevallom, a kommunikációtól egy picit tartottam, de semmi alapja nem volt, mivel a kozmetikus tájékoztatott mindenről, hogy mit fog velem tenni, angolul. Az arctisztítás folyamata ugyanolyan, mint otthon. Gondolom, felmerült a kérdés, mindezért mennyit fizettem? Négyszáz dán koronát, azaz körülbelül tizenötezer forintnak megfelelő összeget.

A teljes „renováláshoz”, fodrászhoz is kellett volna mennem, de ez már nem fért bele időben a napba. Ha fodrászhoz akarok menni, nem probléma, hogy hová – mivel majdnem minden harmadik üzleten a FRISURE tábla díszeleg.

Az áraikat tekintve egy női hajvágás 225 DKK (9000.-Ft), a férfiaknak mindez 135 DKK (5300.-Ft).

A nap gyorsan eltelt, az esti buli előtt, még a szomszédban is koccintottunk, megismerkedésünk örömére. Majd szépen kicsinosítva magunkat, belevetettük magunkat az éjszakába.

A dánokról érdemes tudni, hogy péntek estét főként otthon töltik. Inkább egymáshoz mennek át beszélgetni, iszogatni. Amikor ők elindulnak „mulatni” az inkább a szombat este.

Ami a szórakozóhelyeket illeti, főként pubbokban tettük a tiszteletünket, szám szerint négyben.

A helyeken lézengtek az emberek, illetve kevés közülük ami beülős, vagy táncos lenne. A legtöbben csak állnak, támasztják a pultot és bámulják egymást.

Aki a pohár fenekére szeretne nézni, sok pénzt vigyen magával, mert mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Az est folyamán egy üveg búzasört és két vodka narancsot ittam, a végösszeg átszámítva 7000 forint körül volt.

Az esti tizenegy órás indulást, végül hajnali kettő órás érkezéssel zártuk. Összességében azt mondom, nem volt rossz, de egy szombat este, ismerve a dán sokásokat, még jobban érdekel.Sőt, ha már a közelünkben van: a koppenhágai és a német szomszédaink, flensburgi éjszakai életét is tesztelni fogjuk!

Amit még a szolgáltatások közül szeretnék megemlíteni az a Posta. Eddig egyszer vettem őket igénybe, amikor kiderült, hogy itt fordítva címezik a leveleket, vagyis a címzett kerül a bal felső sarokba, a feladó pedig a jobb alsóba.

A mókás az, hogy nem egy levelet kaptam már, de valahogy ez mégsem tudatosult bennem. Nem értették, miért akarok feladni magamnak egy cornflakes méretű dobozt. Szerencsére hamar orvosoltuk a dolgot, így kifizethettem a posta költséget: 88 DKK (3500.-Ft). Nem sok kellett, hogy megkérdezzem, maga a királynő fogja személyesen kézbesíteni?

A következő héten az au pair teendőimről is írok, illetve készülök egy különlegességgel: saját sört főztünk! Hogy hol, mikor és hogyan jövő héten kiderül. Még több dán kapcsolódó anyagért klikk a Facebookra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik