Nagyvilág

Mennyibe kerül az élet Hamlet földjén? [Andersen blog]

gyertya2(1024x768).png (andersen, dánia, )
gyertya2(1024x768).png (andersen, dánia, )

Avagy mekkora a különbség az otthoni és a dán árak között.

Ez a bejegyzés két részes lesz, ebben a részben a boltokról, árakról írok, később pedig egy másikban mindenről, ami szórakozás, szolgáltatás.

Amikor az ember egy új országba költözik, az újdonságok szinte csak úgy lecsapnak rá. Velem is ez történt, amikor többször is nyakamba vettem a várost és felfedezőkörútra indultam…Első látásra nagy különbség nincs: itt is különböző típusú és méretű boltok kínálják termékeiket.

Azok az üzletek, amelyek otthon is megtalálhatóak, csak az Aldi, a Lidl és a Jysk. Ha például élelmiszer vásárlásra szánja magát az ember, több üzlet közül is tud választani: FaktaFotex, Rema 1000, Kiwi, Super Brugsen, Bilka.

A Bilka egyébként két részből áll: az egyikben a ruhától elkezdve, a tévén és a virágon át, a csapon és a redőnyön keresztül minden egy fedél alatt van, míg a másikban intézzük az élelmiszer, illatszer bevásárlást.

A digitális ártáblán nagyon meglepődtem: helytakarékos, így szinte azonnal megtudhatjuk mi, mennyibe kerül egy, kettő vagy három darab vásárlása.

Ígéretemhez híven, összegyűjtöttem néhány árat a tájékozódás kedvéért: (hogy könnyebb legyen átérezni a pénztárcámat érintő sokkot, átváltottam magyar forintra is, árfolyam forrás: www.mnb.hu)

Kenyerek:
Tej / tejtermék:
Cukor:
Liszt:
Olaj:
Tea:
Kávé:
Zöldségek:
Gyümölcsök:
Hús:
Fogkrém:
Cigaretta:
Újság:
Ruha:
Gyorsételek: :

Megörültem, hogy itt sem számít űrlénynek az ember, ha laktózmentes tejre van szüksége, mert az is kapható!

A gyümölcsökkel és a zöldségekkel kapcsolatban felmerült bennem a gondolat, hol van itt a piac? Avagy hol vannak a termelők?

Erre a kérdésemre, nem várt reakciót kaptam… ledöbbentek, mivel itt az emberek szeretnek kényelmesen vásárolni, így üzletbe járnak. Ha jól értettem, mindez az időjárásra vezethető vissza, hiszen ne felejtsük el, északon vagyok, ez azt jelenti, hogy itt piacot maximum nyáron láthat az ember.

Akik többet vesznek az almából, a körtéből, a szilvából, a narancsból, a banánból, a kiwiből, vagy akár vegyesen, kedvezményes áron tudják hazavinni:

“market prisers = piaci árak”

A “vegyél többet olcsóbban”- elv itt is működik és valóban megéri! Nekem ez kifejezetten tetszik, mert így egyszerre többet is megkóstolhatok. Csalódás volt a mini görögdinnye. Amikor először megláttam, hogy alig nagyobb, mint az otthoni sárgadinnye nevetnem kellett, de amikor megkóstoltam, lefagyott a mosoly az arcomról, mert ízben sehol nincs a hazaihoz képest.

Nekünk, vagyis egy hét tagú családnak, eszméletlen a fogyasztásunk. Ha csak a tejet veszem figyelembe, akár két tehenet is tarthatnánk, a reggelihez és a vacsorához fogyasztott tej mennyisége cca. 8 liter. A reggeli általában müzli vagy cornflakes tejjel, joghurttal.

De ha már tejtermék: egy 250 grammos vajból négy darab minden további nélkül eltűnik egy hét alatt.

Az ebéd változó dolog az életünkben. Előfordul, hogy eszünk és van hogy nem. Ami fix, az a vacsora, ilyenkor mindig van meleg étel az asztalon, és mindenki körbeüli.

A “száz forintos bolt”-nak, vagyis a ma már “egy eurós boltnak” nevezett üzletnek itt is megvan a testvérkéje.

Az üzlet neve: TIGER. Bevallom őszintén, otthon nem sok ilyen üzletben fordultam meg, de elképesztő mennyi vicces dolgot lehet fillérekért venni.

Miután képzeletben minden pénzt elköltöttünk, az árakhoz gyorsan megjegyezném, hogy a dán fizetés a magyarnak közel a kilencszerese!

Legjobb példa erre a két ország minimálbérének az összehasonlítása: 2011-ben Magyarországon 78000 HUF / hó, míg Dániában 686 400 HUF / hó.

Elsőre lehet, hogy sokkolóan hangzik, de ismét hangsúlyoznám, az élet itt drága. Ha egy albérletet szeretnénk kivenni: mondjuk egy kisvárosban Gråstenben, egy 62 négyzetméteres, három szobás apartman, egy kisebb kerttel, és egy nagyobb garázzsal -a meleg vizet is belekalkulálva: 5100 DKK (200.000.-Ft) / hó.

Andersen a Facebookon is!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik