Nagyvilág

Harcok törtek ki Tripoliban

Moammer Kadhafi több tucatnyi híve támadt az új líbiai vezetés embereire Tripoliban.

Miközben az Kadhafit elűző líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács fegyveresei az ellenállás utolsó bástyáit próbálják legyűrni Kadhafi szülővárosában, az elűzött vezető több tucatnyi híve intézett támadást az új vezetés ellen az augusztusban elfoglalt Tripoliban.

A Reuters szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy összecsapások törtek ki a líbiai fővárosban az ÁNT fegyveresei, és 20-50 Kadhafi-hívő között. Az összecsapások a Kadhafi-támogatók központjának számító Abu Szalim negyedben zajlanak. Látni lehetett, hogy a városrészre felé ÁNT fegyveresek igyekeznek kisteherautókon. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések.

Közben Szirt városában az ellenállás utolsó gócpontjait próbálják megsemmisíteni az ÁNT harcosai, akik már hetek óta ostromolják Kadhafi szülővárosát. Az ÁNT közlése szerint a Kadhafihoz hű fegyveresek már csak egy nagyjából egy négyzetkilométeres területet ellenőriznek. A Reuters beszámolója szerint azonban pénteken nem voltak nagy csapatösszevonások a városnál, és úgy tűnik, hogy nem készülnek a végső ostromra.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy a menekülésben lévő Moammer Kadhafi pontosan hol is bujkál. Az ÁNT alelnöke azonban azt állította az Al Jazeerának, hogy az elűzött líbiai vezetőt folyamatosan követik műholdakkal. Abdul Hafiz Ghoga elmondása szerint megbízható információik vannak arról, hogy Kadhafi a Líbia déli részén elterülő sivatagban bujkál, folyamatosan mozogva legmegbízhatóbb embereivel.

„Amint felszabadítottuk Szirtet, harcosaink elfogják magát Kadhafit is” – jelentette ki Ghoga.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik