Nagyvilág

Lezárult a NATO líbiai szerepvállalása

A líbiai katonai misszió javarészt lezárult, a NATO szerepvállalása a végső szakaszba érkezhet - nyilatkozta Carter Ham amerikai tábornok.

Az Egyesült Államok haderejének Afrika-parancsnokságát (AFRICOM) vezető tábornok az AP hírügynökségnek adott, s szombaton közölt interjúban elmondta, hogy a NATO-műveletek végével nem kell megvárni Moammer Kadhafi bukott líbiai vezető foglyul ejtését, hiszen a missziónak a polgári lakosság védelme volt a célja, nem a diktátor megölése – amint azt a nyugati vezetők, köztük Barack Obama amerikai elnök is leszögezte.

“Az, hogy még mindig valahol szabadlábon van, elsősorban a líbiaiakra tartozik, senki másra” – fűzte hozzá.

Az Észak-atlanti Tanács éppen a múlt héten hosszabbította meg a líbiai műveleteket három hónappal, de azzal a megjegyzéssel, hogy a missziót időről időre felülvizsgálják.

Ham elmondta: céljuk az, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) és csapatai “elfogadhatóan ellenőrizzék” a népesebb településeket, mielőtt véget vetnek a NATO missziójának. A légicsapások valószínűleg befejeződnek, hacsak külön nem kéri a líbiai átmeneti kormány felújításukat – közölte Ham.

“Nem akarunk egyik pillanatról a másikra lemenni nullára arról a pontról, ahol most vagyunk” – vélte a tábornok. “Bizonyos feladatok megmaradnak egy darabig, ha másért nem azért, hogy az átmeneti kormány segítséget kapjon, például a határok biztonságának garantálásában” – nyilatkozta az amerikai tábornok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik