Nagyvilág

Amerikai álom – vécépucolóból elnök lehet

Az amerikai álom igazi megtestesítője, a fekete bőrű republikánus jelölt, egyelőre rommá veri pártjának nagyágyúit.

Herman Cain, a Godfarther’s Pizza étteremlánc volt vezérigazgatója, a mezőny egyetlen afroamerikai részvevője a csütörtöki közlések szerint újabb két mértékadó felmérés szerint átvette a vezetést a republikánus elnökaspiránsok között.

A Rasmussennél Cain és Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó holtversenyben, 29 százalékkal áll az élen, a harmadik helyre pedig New Gingrich volt képviselőházi elnök kapaszkodott fel, 10 százalékos támogatottsággal. Ha a republikánusoknak két aspiráns közül kellene kiválasztaniuk, hogy ki legyen a pártjuk hivatalos elnökjelöltje, a megkérdezett 43 százaléka Cain-re, 42 százalékuk pedig Romneyra szavazna. A WSJ/NBC-felmérés szerint Cain 27, Romey 23 százalékos támogatottságon áll.

Ám hiába vezet Cain sem a média, sem pedig pártjának vezetői nem bíznak a győzelmében. Friss elemzésében mind a The Washington Post, mint a CNN.com úgy vélekedett, hogy a vitákban nyújtott egyenletes és kiegyensúlyozott teljesítménye miatt egyre inkább a vetélytársai felé kerekedő Romney tűnik a legesélyesebbnek a republikánus párt hivatalos jelöltségének elnyerésében.

A republikánus párt vezetői és szponzorai is egyre határozottabban Romney mellett sorakoznak fel. Erre leginkább azért van okuk, mert hiába egyre népszerűtlenebb Obama, egyelőre úgy tűnik, hogy csak romney tudná megszorítani. Egy pártsemleges mintán elvégzett mérés szerint ha ma lenne a választás, Romney a szavazatok 44 százalékát kapná meg Obama 46 százalékával szemben. Cain viszont 11 százalékkal kapna ki Obamától.

Cain diadalmenete a közvélemény-kutatásokban a múlt héten kezdődött; a legnagyobb – 20 százalékos – fölényt a Zogby International mutatta ki a georgiai fekete üzletember és Massachusetts egykori első emberével szemben. A Zogby múlt pénteken Cain táborát 38, Romneyét pedig csak 18 százalékosra becsülte. A CBS News múlt kedden azt állította, hogy Cain 17 százalékon holtversenyben áll az élen Romneyval. A YouGov/Economist múlt csütörtökön közölt eredményei alapján Cain támogatottsága 21, Romneyé pedig 17 százalékos volt.

Az fn24 portréja Herman Cainről: ingyen pizzát ígér Obama kihívója

Ajánlott videó

Olvasói sztorik