Nagyvilág

Kereszttűzben a texasi kormányzó

A Rick Perry elleni támadásokról szólt a republikánus elnökaspiránsok hétfő esti tévévitája.

A Republikánus Párt elnökjelöltségért folyó versenybe alig egy hónapja beszállt, de máris a legnagyobb támogatottsággal rendelkező Rick Perry állt vetélytársainak kereszttüzében, a jelöltek hétfő esti televíziós vitájában. Idén ez már az ötödik vitája volt a republikánus elnökaspiránsoknak, csak a második, amelyen Texas kormányzója is részt vett.

Perryt főleg legerősebb ellenfele, a népszerűségi lista második helyén álló Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó támadta. Romney már a műsor elején- a műsorvezető szerepét átvéve – nekiszegezte azt a kérdést, hogy valóban alkotmányellenesnek, csődbe jutottnak és egyfajta (Ponzi-rendszerű) piramisjátéknak tartja-e az amerikai nyugdíjrendszert, és valóban úgy gondolja-e, hogy szövetségi program formájában meg kellene szüntetni.

Perry kijelentette, nem ért egyet a társadalombiztosítás 70 évvel ezelőtti létrehozásával, de hozzátette: a jelenlegi biztosítottak és a hamarosan jogosulttá válók védelmet élveznek. Azzal vágott vissza Romneynak, hogy az riogatni akarja az időseket – akik egyébként nagy számban élnek a hétfői vitának otthont adó Floridában -, és hogy korábban maga is bűncselekményhez hasonlította azt, ahogy a társadalombiztosítási alapokat kezelik.

A CNN és az ultrakonzervatív Tea Party Express csoport által Tampában megrendezett megmérettetés mind a 8 részvevője egyetértett abban, hogy az egészségügyben és a társadalombiztosítás terén az öngondoskodásnak kell átvenni az adóbevételekre támaszkodó rendszerek helyét. A gazdaság fellendítésében pedig az állami ösztönző csomagok helyett a kockázatvállaló magánvállalkozásokra nehezedő terhek csökkentésének kell játszania a kulcsszerepet.

A közvélemény-kutatásokon egy ideig jól szereplő, de Perry versenybe lépése óta visszaszorult Michele Bachmann amiatt támadta Texas kormányzóját, hogy 2007-ben elrendelte a méhnyak-rák elleni HPV-védőoltást a 12 éves iskolás lányok számára és rámutatott, hogy a kormányzó volt kabinetfőnöke egy gyógyszeripari cég lobbistája volt. Perry azt válaszolta, hogy ez a cég a Merck volt, amely 5 ezer dollárral járult hozzá a kampányához és sértésnek venné, ha Bachmann úgy gondolná, hogy őt ennyiért meg lehet vásárolni. A kormányzó valójában harmincezer dollárnyi kampánytámogatást kapott – emlékeztetett a New York Times.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn az NBC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a republikánus kihívói közül Rick Perry és Mitt Romney a “leghitelesebb” jelölt. Perry támogatottsága egyébként, a CNN és az ORC közös felmérése szerint a vita előtt a republikánus szimpatizánsok között 38 százalékos volt, szemben Romney 16 százalékával. A vita többi hat részvevője közül egyedül Ron Paul texasi képviselő népszerűsége mutatott még kétjegyű értéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik