Nagyvilág

Párharccá vált a republikánus elnökjelöltek vitája

Hiába vettek részt nyolcan a republikánus elnökaspiránsok televíziós vitáját, azt két jelölt párharca határozta meg.

Alapvetően Rick Perry texasi kormányzónak és Mitt Romney-nak, Massachusetts volt kormányzójának a párharca határozta meg a republikánus elnökjelöltségre pályázó politikusok szerda esti televíziós vitáját. A versenybe nem rég beszállt Perrynek ez volt az első lehetősége, hogy szélesebb közönség előtt is megmutassa magát, és mezőnybe vezető helyen beszállt politikust egész este kemény kritizálták riválisai, különösen legerősebb ellenfele, Romney.

Perry több ízben arra kényszerült, hogy megvédje texasi intézkedéseit a munkahelyteremtéstől kezdve, az oktatás támogatásának csökkentésén át a halálbüntetések ügyéig. Perry egyetlen alkalommal sem ingott meg, még akkor sem, amikor a szintén magabiztos teljesítményt felmutató Romney megpróbálta megszorongatni a hivatalban lévő kormányzót amiatt, hogy az amerikai öregségi társadalombiztosítást egyfajta piramisjátékhoz hasonlította.

Miközben – egy nappal a foglalkoztatás fellendítéséről szóló elnöki programbeszéd előtt – valamennyi jelölt egyetértett azzal, hogy Barack Obamának csapnivaló a teljesítménye a munkahelyteremtésben, Perry Romneyt is bírálta amiatt, hogy ezen a téren Massachusetts történetének legrosszabb mutatóit produkálta. A kérdés kulcsfontosságú az amerikai választók szemében, mert a munkanélküliségi ráta makacsul tartja magát a 9,1 százalékos szinten.

A vitában hatalmas sikert aratott Newt Gingrich volt képviselőházi elnök, aki kifejezte nemtetszését amiatt, hogy a liberális NBC csatorna műsorvezetői és a média általában egymás ellen akarja fordítani a republikánus aspiránsokat, hogy ezzel védelmezzék Obamát.

Perry csatlakozott a többi jelölt korábbi állásfoglalásához abban, hogy akkor sem mennének bele egyetlen dollárnyi adóemelésbe, ha ezzel 10 dollárral csökkentenék a költségvetési deficitet. A vitázók abban valamennyien egyetértettek, hogy Obama egészségbiztosítási reformját – amelyet szocialistának bélyegeztek – vissza kell vonni. A vitában több szövetségi intézmény visszafejlesztését vagy komoly átalakítását is kilátásba helyezték.

A vita, amelyen jelen volt Nancy Reagan, a néhai republikánus elnök özvegye is, a Ronald Reagan születésének 100. évfordulója alkalmából megrendezett eseménysorozat része volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik