Nagyvilág

A felzárkózók húzzák fel Európát?

Nagy felzárkózó térségi országok keresik a módját annak, hogy miként tudnának gyorsan pénzt juttatni a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) az euróövezeti szuverén adósságválság elleni küzdelemhez - írta a Financial Times.

Az Európában egyre elterjedtebb nézet szerint az euróövezeti válság túl nagy probléma ahhoz, semhogy Európa egyedül meg tudná oldani. A válság megfelelő kezeléséhez amerikai és kínai pénzre van szükség, ami viszont az IMF bevonását jelenti – értesült a Financial Times című napilap egy név nélkül idézett “európai illetékestől” . A londoni gazdasági napilap szerint azonban a gyakorlatban az Egyesült Államok nehezen tudna jelentősebb hozzájárulást nyújtani, “a tárgyalásokat ismerő” források ugyanakkor elmondták, hogy Kína és Brazília már kifejezte érdeklődését az euróövezet megsegítését célzó IMF-feltőkésítés iránt.

A Financial Times ezzel kapcsolatban felidézi, hogy Guido Mantega brazil pénzügyminiszter az IMF és a Világbank múlt havi washingtoni közgyűlésén már felvetette a “BRIC-országok” – vagyis a négy legnagyobb felzárkózó gazdaság, Brazília, Oroszország, India és Kína – által Európának nyújtandó segítség lehetőségét. A részletek még kidolgozásra várnak, de az így befolyó pótlólagos tőkét olyan IMF-hitelkeretek finanszírozására lehetne felhasználni, amelyek célja a görögországi válság spanyolországi és olaszországi átterjedésének megakadályozása, vagy az európai bankok feltőkésítése – idézte forrásait a Financial Times.

A napilap értesülései szerint az elképzelések között szerepel, hogy a felzárkózó térségi országok egy külön e célból létrehozandó IMF-alapba fizetnének be – ez elkülönülne a tagországok rendes befizetéseitől -, vagy pedig az IMF által kibocsátandó külön kötvényeket vásárolnák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik