Nagyvilág

Vita a brit sajtó újraszabályozásáról

Bírságolási jogkörrel felruházott hatóság létrehozását javasolta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botrányát kivizsgáló bizottság meghallgatásán a brit sajtó egyik legtekintélyesebb szerkesztője, aki ugyanakkor óvta a kormányt a sajtó "túlszabályozásától".

A botrány a News of the World című, azóta meg is szüntetett vasárnapi brit bulvárlap – egykor a világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű újságja – körül robbant ki a nyáron, miután kiderült, hogy a lap néhány éve exkluzív értesülésekre vadászva feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt brit kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét. Azóta kiderült, hogy ez korántsem elszigetelt eset volt.

A konkurens brit lapok által feltárt, hatalmas felháborodást kavaró botrány kirobbanása után David Cameron brit miniszterelnök független testület létrehozását rendelte el “a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek”, és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának a felülvizsgálatára.

Az új szabályozás mikéntjének kidolgozására időközben létrejött vizsgálóbizottság most meghallgatta Paul Dacre-t, a konzervatív Daily Mail főszerkesztőjét, aki elismerte, hogy a telefonlehallgatási botrány után “lehetetlen figyelmen kívül hagyni” az önszabályozást felügyelő testület reformjára irányuló felhívásokat. Dacre javaslata szerint a sajtókihágást elkövető médiacsoportokra “ésszerűségi határokon belül” rá lehetne terhelni az adott ügyben elvégzett vizsgálat költségeit is. Ám óvta a kormányt a sajtó “túlszabályozásától”, mert az szavai szerint magát a demokráciát sodorná veszélybe. Meglátása szerint a brit nyomtatott sajtó máris a túlszabályozottság szélére került, a törvényileg pártatlanságra kötelezett földi sugárzású televíziók és rádiók léte pedig olyan frekvenciaengedélyektől függ, amelyeket “a politikusok megvonhatnak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik