Nagyvilág

Szélesedik a görög sztrájkhullám

Még a veserákosok is az utcára vonultak a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja miatt lebénult görög fővárosban.

A görög kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozó görög demonstrálók elfoglalták a görög áramszolgáltató nyomdáit, hogy így akadályozzák meg a válság hatására bevezetett ingatlanadó beszedését. Az új adót a villanyszámlán kellene befizetniük a görögöknek.

Közben a görög fővárosban újra leállt a tömegközlekedés, miután több ezer buszvezető és metródolgozó vonult a parlament épülete elé, hogy a fizetéscsökkentések és leépítések ellen tiltakozzanak. Az ügyvédek a bíróságoktól való távolmaradással tiltakoztak, az orvosok az egészségügyi minisztérium épületéhez vonulnak, veserákban szenvedő betegek pedig a sztrájkoló tisztségviselők által elfoglalt pénzügyminisztériumnál gyülekeztek.

Már második napja nem jutnak fel az Akropoliszba a Görögországban lévő turisták, miután az archeológiai dolgozók elzárták az egyik leglátogatottabb athéni turistalátványosság bejáratát.

Görögországban jövő hét szerdára általános sztrájkot hirdettek a szakszervezetek. Az október 19-ei akcióra időzítve többnapos munkabeszüntetést tartanak az adóellenőrök, a pénzügyminisztériumi dolgozók és a vámosok is. A csőd közelében álló Görögországnak november közepéig van elég pénze arra, hogy teljesítse a kifizetéseket, feltéve, ha a görögök befizetik az adót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik