Nagyvilág

Sokba kerülhet Iránnak a Chevrolet akció

A kedden letartóztatott, terrorizmussal vádolt irániak miatt egymásra mutogat Amerika, Irán és Szaúd-Arábia.

Iránnak súlyos következményekkel számolnia a Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete ellen tervezett merénylet miatt – jelentette ki szerdán a CBS televíziónak nyilatkozva Joe Biden amerikai alelnök.

A tervezett terrorakció a Chevrolet fedőnevet kapta az amerikai sajtóban szerdán nyilvánosságra hozott értesülések szerint, amiben közrejátszhatott, hogy az egyik vádlott, Manssor Arbabsiar használtautó-kereskedő volt Texasban.

Az amerikai kormány hivatalosan ugyan csak az iráni Iszlám Forradalmi Gárda külföldi műveletekre szakosodott Kudsz (Jeruzsálem) Különítményének néhány vezetőjét gyanúsította meg, de szakértői szinten azt feszegetik, hogy vajon pusztán az elitegység néhány tagja önállósította-e magát, avagy a legfelső teheráni körök tudtával folyt az összeesküvés.

A washingtoni szaúdi nagykövet elleni feltételezett iráni összeesküvés várhatóan újraéleszti a Rijád és Teherán közötti feszültséget, és visszahat az egész térségre, amelyben a két ország igyekszik befolyása alatt tartani az elégedetlenségi mozgalmakat.

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter kedden jelentette be, hogy vádat emeltek két iráni ellen. Azzal vádolják őket, hogy megpróbálták meggyilkolni Ádel al-Dzsubeir nagykövetet, Abdalláh szaúdi uralkodó közeli tanácsadóját. Az összeesküvésben állítólag érintett volt az Al-Kudsz Brigádok nevű szervezet is, amely az iráni elithaderőhöz, a Forradalmi Gárdához kötődik. 

Irán válaszul szerdán azzal vádolta meg az amerikaiakat, hogy “újabb mesterséges válság kirobbantására törekszenek”. “Rendezett viszonyunk van Szaúd-Arábiával, és semmi ok sincs arra, hogy Irán ilyen abszurd dolgokat kövessen el” – jelentette ki Ali Laridzsáni, a parlament elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik