Nagyvilág

Iráni merényletet akadályoztak meg Washingtonban

Hollywoodi filmbe illő merénylettel akarták megölni az amerikai fővárosban Szaúd-Arábia nagykövetét. Irán tagad.

Az amerikai hatóságok állítása szerint két iráni származású férfi a teheráni kormány támogatásával és egy mexikói bérgyilkos bevonásával meg akarta gyilkolni Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetét. Bár ez úgy hangzik, mintha egy hollywoodi forgatókönyv, a hatása nagyon is valódi lett volna – jelentette ki az FBI igazgatója.

A vád szerint az iráni összeesküvők 1,5 millió dollárt ajánlottak fel egy mexikói drogkartell tagjának, hogy meggyilkolja Adel al-Dzsubeir szaúdi nagykövetet. A terv szerint a követ kedvenc washingtoni éttermében robbantották volna fel a diplomatát, nem törődve azzal, hogy a merényletnek tucatnyi halálos áldozata lenne, köztük amerikai képviselők.

Az irániak által megkeresett mexikói férfi azonban az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) beépített embere volt, így a merényletet sikerült leleplezni. A merénylet szervezőinek egyikét szeptember 29-én tartóztatták le. Manssor Arbabsiar bevallotta, hogy részt vett az összeesküvésben, amelyet a jelenleg Iránban tartózkodó Gholam Shakurival együtt, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda támogatásával szerveztek. A férfi,és iráni társa ellen kedden vádat emeltek.

Tommy Vietor, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint Barack Obama elnök június óta tudott a készülő összeesküvésről. Az amerikai hatóságok közlése szerint a szaúdi nagykövet egyszer sem volt veszélyben.

Az amerikai igazságügyi miniszter elmondása szerint a merénylet mögött az iráni orradalmi Gárda Kudsz Erő nevű, a különleges műveletekre szakosodott alakulata állt. Irán „légből kapottnak” és “gyerekmesének” minősítette az amerikai vádakat.

A szaúdi királyság kormányának képviselője, Abdalla as-Sammari kedden Rijádban kijelentette, hogy “az incidens után a királyságban sokan intézkedéseket várnak, amelyek közül a legenyhébb a nagykövet visszahívása lenne Iránból… Komoly provokáció történt Szaúd-Arábiával szemben, s éppen ezért várhatóan a királyság megfelelő válaszlépéseket tesz”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik