Nagyvilág

Mianmar több száz politikai foglyot enged szabadon

A több mint hatezer rabot érintő amnesztia részeként háromszáz politikai fogoly szabadulhat, ötvenen már el is hagyták börtönüket.

A szerdán szabadon engedett foglyok között van a katonai junta által levert 2007-es buddhista tüntetéseinek egyik vezetője, akit 27 évesen 68 évig tartó börtönbüntetésre ítéltek. Szintén kiszabadult az ország legnépszerűbb humoristája, Zarganar is, akit azért ítéltek 59 évig tartó börtönre, mert szervezkedni kezdett a 2008-as Nargis ciklon áldozatainak megsegítésére.

Mianmarban az állami televízió kedden jelentette be, hogy a kormány által meghirdetett amnesztia keretében szerdától kezdődően összesen 6359 rabot engednek el, de az nem volt világos, hogy a csaknem kétezer politikai foglyot hogyan érinti ez az intézkedés.

A külföldön megjelenő Mizzima mianmari ellenzéki lap úgy értesült szerdán, hogy több mint 300 politikai fogoly kerülhet szabadlábra. Az Egyesült államok és az Európai Unió több ízben is határozottan felszólította a mianmari vezetés, hogy a politikai foglyok szabadon engedése előfeltétele az egykori Burma ellen bevezetett szankciók felülvizsgálatának.

Elemzők szerint a nemzetközi szankciók miatt teljesen elszegényedett, és Kína vonzáskörébe került Mianmar az amnesztiával a nyugati országok, és a nemzetközi szervezetek felé akar közeledni, válaszul egyebek mellett az országban egyre erősödő Kína-ellenességre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik