Nagyvilág

Átadta a hatalmat a mianmari junta vezetője

Visszavonult a hadsereg vezetésétől Than Sve, aki csaknem két évtizeden át vezette vaskézzel a katonai juntát Mianmarban - közölték mianmari kormányzati illetékesek.

A tábornok a múlt héten már elrendelte a hivatalosan Állami Béke és Fejlődés Tanácsa (SPDC) elnevezésű junta feloszlatását. A 78 éves Than Sve az AFP értesülései szerint március 30-án, azaz a junta feloszlatásakor leköszönt tisztségéről, és átadta a hatalmát az új kormánynak, a hadsereg vezetésével pedig Min Aung Hlaing tábornokok bízta meg.

Elemzők ugyanakkor kételkednek benne, hogy Than Sve végleg elhagyja a politika színpadát. Arra számítanak inkább, hogy a színfalak mögött továbbra is befolyásos szerepet játszik majd. Az országban novemberben tartottak parlamenti választást, februárban pedig államfőnek nevezték ki Thein Szein volt tábornokot. Ötven évnyi katonai kormányzás után ő az első civil elnök az ázsiai országban.

Mianmarban 1990-ben tartották az utolsó demokratikus választásokat, amit Aung Szan Szú Kji Nemzeti Liga a Demokráciáért nevű pártja nyert meg, de a junta nem adta át a hatalmat. A politikusasszony az azóta eltelt évek többségét házi őrizetben és börtönben töltötte.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mianmar és Észak-Korea: közös atomprogram? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik