Nagyvilág

Kettétörhet a zátonyra futott hajó Új-Zélandnál

Hatalmas repedés jelent meg az egy hete megfeneklett, és olajt eresztő konténerszállítón. A hajókapitányt bíróság elé állították.

Az Új-Zéland partjainál megfeneklett, és az ország történek legsúlyosabb tengeri természeti katasztrófáját okozó hajót már csak a belső alkatrészek tartják össze, és már csak idő kérdése, hogy a teherszállító kettétörjön – közölték az új-zélandi hatóságok. A 236 méter hosszú Rena orra a zátonyon áll, tatja azonban egy kilencven méter mély vízben, miközben öt méteres erős hullámok és szelek csapkodják.

A nagy repedés nagyjából a hajótest közepén jelent meg, és az új-zélandi hatóságok már felkészültek arra, hogy a hajó el fog süllyedni – közölte az NZTV. A több mint 1 300 konténert szállító teherhajó nagyjából 18 fokos szögben megdőlt, és több mint harminc, főleg üres konténer esett le a fedélzetről. Voltak olyanok, amelyeket egy nyolc kilométerre lévő szigetnél találtak meg. A konténerek közül 11-ben állítólag veszélyes anyagok vannak.

Közben az új-zélandi hatóságok bíróság elé állították a Rena fülöp-szigeteki kapitányát. A 44 éves férfit veszélyes hajózással vádolják, amiért tízezer új-zélandi dolláros pénzbüntetés, és egy évig tartó börtönbüntetést kaphat.

A 47 ezer tonnás, libériai zászló alatt hajózó konténerszállítóból a becslések szerint háromszáz tonna gázolaj szivárgott a tengerbe, és 25 kilométeres szakaszon szennyezte be a turisták és hullámlovasok által kedvelt tengerpartokat. A baleset Új-Zéland legsúlyosabb tengeri természeti katasztrófáját okozta. Több száz ember vesz részt az olajszennyezés feltakarításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik