Nagyvilág

Már két helyen ömlik olaj Skóciánál a tengerbe

Újabb helyen sérült meg a Shell egyik fúrótornyának vezetéke az Északi-tengeren, de a sérülés pontos helyét még nem ismerik.

A Shell közölte: jelenleg a második szivárgás pontos helyének meghatározásán dolgoznak. Glen Cayley, a Shell európai technikai igazgatója elmondta: “Nagyon összetett tengeralatti infrastruktúránk van”, és a második hely, ahol a vezeték megsérült, egy nehezen megközelíthető részen van. Mint kifejtette, a búvárcsapatoknak még időre van szükségük a szivárgás helyének megtalálásához.

A skóciai Aberdeen városától 180 kilométerre található Gannet Alpha fúrótoronynál az előző héten fedeztek fel szivárgást. Azóta a Shell tájékoztatása szerint 216 tonna, 1 300 hordó olaj ömlött a tengerbe. Skóciánál a jelenlegi szivárgás eredményeként tíz éve nem került akkora mennyiségű olaj az Északi-tengerbe, mint most. Legutóbb 2000-ben volt komoly szivárgás, akkor 524 tonna olaj ömlött a tengerbe.

A Gannet-olajmezőről idén január és április között naponta 13.500 hordó olajt termeltek ki. Az olajmező az amerikai Exxon leányvállalatának, az Esso-nak a tulajdonában van, de a kitermelést a Shell végzi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik