Nagyvilág

Új-Zéland legsúlyosabb tengeri ökológiai katasztrófája

Hatalmas mennyiségű olaj ömlött ki az Új-Zéland partjainál zátonyra futott tartályhajóból, jelentősen súlyosbítva a katasztrófát.

Az új-zélandi hatóságok korábban 20-30 tonnára becsülték az előző hét szerdán zátonyra futott konténerszállító hajóból kiszivárgott olaj mennyiségét. Kedd reggelre azonban a hajótest mozgása következtében rés keletkezett a főtartályban, és a becslések szerint 130-350 tonna olaj ömlött a tengerbe – közölte Nick Smith környezetvédelmi miniszter.

Az új adatok azt jelentik, hogy a libériai zászló alatt közlekedő, 47 ezer tonnás, Rena nevű teherszállító hajó balesete Új-Zéland legsúlyosabb tengeri természeti katasztrófáját okozta. A hajó 1700 tonna olajt szállított, amelyet a rossz időjárási körülmények miatt nem tudtak kiszivattyúzni.

A konténerszállító az Észak-szigeten található Tauranga város közelében szenvedett balesetet. A hajótestből korábban kiszivárgott olaj már elérte a tengerpartot. Az új-zélandi hatóságok ugyanakkor arra figyelmeztették a helyieket, hogy másnapra a helyzet csak rosszabbodni fog, ahogy a keddi szivárgás is kijut a partokra.

Az érintett partszakaszokon szerdán, a dagály elvonulása után kezdik meg a szennyezés eltakarítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik