Nagyvilág

Tovább gördült a “trójai” szoftverháború Németországban

Négy németországi tartományban is használták a hatóságok az alkotmányellenesnek tartott kormányzati kémprogramot.

Elsőként Bajorország, utána pedig Baden-Württemberg, Alsó-Szászország, továbbá Brandenburg tartomány belügyminisztériuma is elismerte, hogy az illetékes bűnügyi hivatalok – megfelelő bírói felhatalmazással élve – alkalmazták a sok vitát kiváltó szoftvert. Az kérdéses kémprogram lehetővé teszi, hogy a hatóságok a felhasználó tudta nélkül kifürkésszék gyanúsnak tartott személyek számítógépeinek egyes adatait.

A programmal kapcsolatban azonban felmerült, hogy alkotmánysértő funkciókat tartalmaz. A magát a legnagyobb európai hackerhálózatnak tartó német Chaos Computer Club (CCC) állítása szerint a programmal egy számítógép összes adatát kikémlelhetik, követhetik, hogy milyen billentyűket ütött le a gép felhasználója, és még a mikrofonokat és a webkamerákat is irányítani lehet vele a távolból. Így meg lehet figyelni és le lehet hallgatni azt a helyiséget, ahol a számítógép van.

A szóban forgó trójai szoftvert a bűnügyi hivatal 2007-ben fejlesztette ki a magántulajdonban lévő számítógépek, illetve mobilkészülékek ellenőrzésére. A szövetségi alkotmánybíróság azonban egy évvel később rendkívül szűkre szabta a program bevetésének lehetőségeit, és szigorúan beszélgetések lehallgatását engedélyezte.

Az ügy hatalmas felzúdulást okozott, politikusok – pártállástól függetlenül – vizsgálatot sürgettek. Megszólalt Angela Merkel kancellár is, aki aggodalmának adott hangot, és ugyancsak az állítások kivizsgálása mellett foglalt állást.

Hans-Peter Friedrich belügyminiszter kijelentette, hogy a minisztériuma által felügyelt három hivatal – a szövetségi bűnügyi hivatal, az alkotmányvédelmi hivatal, valamint a szövetségi rendőrség – nem alkalmazta a programot. A négy érintett tartomány belügyminisztériuma ugyanakkor az alkalmazást elismerte, de azt hangoztatta, hogy az érvényben lévő törvényi rendelkezéseket, illetve az alkotmánybíróság határozatát nem szegték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik